Home DestinasjonerEuropaS - Serbia Slovenia Spania Storbritannia Sveits Mallorcas sandstrender og tapasbarer med nydelig mat

Mallorcas sandstrender og tapasbarer med nydelig mat

by Per Henriksen
Mallorcas sandstrender og tapasbarer

Mallorcas sandstrender og tapasbarer med nydelig mat, det har de fleste fått med seg. Men det er mange andre ting også som gjør Mallorca til et helt spesielt feriemål. Naturen, vingårdene, tapasbarene, jugendfasader, designbutikker og den store miksen av kulturer gjennom en lang historie. Utforsk øya på egen hånd.

Du har 3 640 km² å ta av, gjerne opp til toppen av Puig Major, 1445 meter over havet. Eller ta langtur på den 14 kilometer lange sandstranden Alcudia med finkornet sand og langgrunt.

Rundt hele øya er det strender, flere av disse er kilometerlange. Navn som Puerto Pollensa, Can Picafort og Playa de Palma og ovennevnte Alcudia er navngjetne blant Mallorca-kjennere. Og mellom disse stikker klippene seg ut i havet, til det helt krystallklare vannet.

Men utvalget av strender er større enn disse. Palma Nova, Torrenova og Magaluf har flere sandstrender med den fineste sand. Puerto de Sóller er populær. Ca’n Pastilla for barnefamilier og vannsport, og Cala d’Or spesielt for vannsport. Vannsportsaktiviteter er det flust av, blant annet windsurfing og paragliding.

Mallorcas sandstrender og tapasbarer


Mallorca er ikonet, det kjente turistmålet i en hel øygruppe som heter Balearene i Middelhavet, og er en del av Spania med en befolkning på nær 925 000. Hovedstaden er Palma.

April til oktober er selve høysesongen for Mallorca. Dette henger sammen med temperaturen. Selv i Middelhavet blir det en del kjøligere i vinterhalvåret enn sommermånedene. Fra oktober og gjennom vinteren er det absolutt fine temperaturer for nordmenn, og dette er en flott tid for å utforske den mangfoldige naturen på Mallorca.

Liker du helst 15 eller 30 plussgrader?

Sykkelturer er behageligere i temperert vær, enn når det er hett. For eksempel i de langstrakte Tramuntana-fjellene nordvest for Palma. Golfere, syklister og vandrere begynner å trekke til Mallorca så tidlig på året som februar/mars, vel vitende om at våren er i anmarsj, med blomstrende mandeltrær, et hurtig skifte til grønn natur.

I juni drar det seg til med en gjennomsnittstemperatur på 26 plussgrader, og gjerne mer enn det. Dette topper seg opp mot 30 grader i to-tre måneder og faller noe i september. Årets kjøligste måneder er januar og februar.

Dagtemperaturen ligger på 14-15 grader. Men du våkner aldri opp om morgen til snø, sno og is utenfor soverommet. Det er fullt mulig å sitte på terrassen å spise frokost i frisk luft. De hutrer kanskje litt, men jammen er det deilig det også.

Allerede er nevnt de mange muligheter med vannsportsaktiviteter som windsurfing, paragliding, vannski og dykking. Men tilbudene for tennis, golf, ridning, sykling og vandring ligger tett i tett.

Syklister, vandrere og klatrere fra hele verden tar ferie på Mallorca og drar ut i naturen som du finner i fjellkjeden Tramuntana. Blant annet for å komme seg til øyas høyeste punkt, fjelltoppen Puig Mayor, enten til fots eller med sykkel.

Her oppe er du 1445 meter over havet, med en herlig utsikt over denne vestlige delen av øya. På vei ned, eller opp for den sakens skyld, ta en stopp i kystbyen Puerto de Sóller, en herlig plass for å nyte en matbit ut mot havet.

Nyt det kulinariske

Avstandene er aldri store mellom stedene du gjerne vil stoppe.  Det går godt med busser over alt. Mange spør: Er det mulig å kjøre rundt på Mallorca? Ja selvfølgelig, du kan leie en bil. Da er du ekstra fleksibel til å gjøre stopp i en by, sitte ned på en café og se livet utspille seg i trange gater, torg og brygger.

Delikatessene i en tapasbar og restauranter er mange, alltid en kulinarisk opplevelse å nyte det spanske kjøkken. Veien til et spisested er aldri lang på Mallorca. Alle har matbevisste eiere og kokker, og legger sin ære i å lage mat med lokal tilknytning. Klassiske spanske retter er Salmorejo som er en tomatsuppe, linsegryten Lentejas, Carrillada en Salsa (svinekjøtt), Albondigas con Salsa de Almendras (kjøttboller), frityrstekt Croquetas (varierte ingredienser), rekeretten Gambas pilpil, blekksprutretten Pulpo a la Gallega og selvsagt Paella. Et mattips er at de mest minneverdige måltidene ofte fås på steder som ser litt enkle ut.

Turismen begynte å vokse allerede på 1960-tallet, og mange nordmenn fant veien dit da, bort fra hufsete høster og før snøen smeltet her i landet. Man oppdaget muligheten for å forlenge sommeren. Og føle det eksotiske, ikke minst på den kulinariske siden. Vi oppdaget den spanske tapasen og den gode vinen fra Middelhavet.

Etter hvert ble Mallorca, Kanariøyene og fastlandet av Spania et særlig attraktivt reisemål for nordmenn. Og her nyter de Mallorcas sandstrender og tapasbarer.

Liker du artikkelen Mallorcas sandstrender og tapasbarer så gi oss en like på Facebook. Kikk innom Reiselivs Linkedin og Instagram også.

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.