Home DestinasjonerEuropaT - Tsjekkia Tyskland Moro med hyl i høyden og fryd på bakken

Moro med hyl i høyden og fryd på bakken

by Per Henriksen
moro

Moro? O skrekk og gru for noen. Yhaaa!!! for andre. Tysklands største temapark Europa-Park har Europas høyeste og største rollercoaster. Prøve den?

– Nei takk! Den tar vi ikke. Mor og far er enige om at Silver Star går vi ikke opp i. Den overlater vi til yngre generasjoner som synes sånt er moro.

Og det er de som tåler en trøkk og har vent seg til denne sporten som samles i køen foran Europas største og høyeste rollercoaster – 73 meter høy og fart opp i 130 km i timen.

Ungdom – og andre modige – fra Tyskland, Frankrike, Italia, Øst-Europa og de nordiske landene – synes nettopp denne rollercoasteren er verd litt venting.

– Tusen takk, sier vi foreldre, og overlater køen til tenåringen. Han får leve sitt luftige liv på egen hånd for en liten stund. Vi og minstemann rusler til området Norden og kjører en nesten ekte norsk rafting i stedet. Det passer oss bedre, med fossebrus, opp og ned i bølgene, vått hår og latterkrampe. Og med det norske flagget i syne.

Moro som overgår Disneyland

Europa-Park ligger ved på grensa mellom Freiburg i Tyskland og Strasbourg i Frankrike, i et lite sted som heter Rust, i den tyske delstaten Baden-Württemburg.

Dette er en stor park som ikke er gjort unna på én dag. For her er det mye moro. Konseptet minner mye om Disneys parker i USA og utenfor Paris. Med nordiske øyne er Europa-Park vel så spennende fordi mange av attraksjonene og miljøet bygger på europeiske tradisjoner.

Flere land har fått sine egne områder, blant annet Tyskland, Italia, Storbritannia, Frankrike Sveits, Holland, Hellas, Portugal, Østerrike, Spania, Russland – og Norden selvfølgelig. Med Norge som viktigste innslag. Det liker vi jo…

Norge og Norden

moro

Det Europa Park kaller Scandinavien er et omr,åde med nettopp skandinavisk atmosfære. I tillegg til gode spisesteder.

Norden har en romantisk småbygate, rafting som nevnt, et stort svingende vikingskip med navnet Vindjammer. Og det skipet svinger skikkelig med mye jammer om bord. En norsk stavkirke er bygget og andre nordiske innslag.

Her er også Fjord-Restaurant og Fiskehuset Mermaid. Og et lite torv som heter Gustav Vigelands plass.

I Russland kan du gå om bord i romstasjonen Mir og kjøre berg-og-dalbanen Euro-Mir, i Portugal kan du oppleve skuta til Columbus – Santa Maria og Super Splash – båttur med 30 meters bratt fall, Tyskland har Berlin-muren, Frankrike verdens største fotball (den er stor!) og det er franskmennene som har ovennevnte Silver Star, Sveits rollercoasteren Matterhorn-Blitz, bare for å gi deg noen få smakebiter.

I tillegg er det både Barneland, Sjokoladeland og Eventyrland. Og massevis av restauranter, med alt fra hurtigstekte pizzabiter til gode restauranter hvor familien kan samles om et kulinarisk måltid.

Eller kanskje mor og far – som ikke alltid er like utholdende i fornøyelsesparker som de yngre – kan trekke seg litt tilbake, kose seg med et måltid, en kald øl i sommervarmen eller et glass vin. Slike drikkevarer er en selvfølge i tyske familieparker.

Omringet av pirater fra 1619

Fellesskapet i familien blir gjenopprettet når sjørøvere og andre banditter omringer vår lille båt på vei gjennom piratgrotten – kalt Pirates in Batavia. Årstallet er 1619 med utgangspunkt i hollandske Øst-India.

Vi seiler gjennom skumle hav med pirater og andre fryktelige folk med både muskedundere og svingende sabler. Minstemann på seks år er knapt til å snakke til, eller å få kontakt med. Han måper mer enn noen gang over en eventyrverden som overgår alt han har sett på både tv og dataspill.

Og så Pegasus da, årets nyåpning i Europa-Park. Dette er berg-og-dalbane for de minste og litt pysete foreldre. Men tøff nok – 15 meter over bakken og fart opp i 65 km i timen.

Pegasus passet utmerket for minstemann, og er en reise gjennom gresk mytologi og fantasifigurer. Hvor mye han fikk med seg av dette er ikke lett å si, men moro var det…

Super Splash og gladiatorkamp

moro

Atlantica Superplash – regn med å bli våt, og egner seg best på noenlunde varme dager.

Europa-Park kan smykke seg med flere utmerkelser. Det er noe som heter Parkscout Award, og gjennom dette har over 30 000 gjester i Europas fornøyelsesparker og gitt prisen Årtets Temapark til Europa-Park, samtidig som Beste Nye Opplevelse fikk Atlantica Super Splash. Beste Show i Temapark ble tildelt Europa-Parks ”Gladiatorene Kommer!”

”Gladiatorene Kommer!” er en iscenesettelse av romernes gladiatorkamper for 2000 år siden. Her er det tidsriktige kostymer, hester og vogner og kamp på liv og død med sverd, spyd og andre lite trivelige dødsredskaper – sett med dagens øyne.

Her ropes det Spartacus i opposisjon til romerske undertrykkere. Farlige og spektakulære stunts som tatt ut fra en Hollywood-film. Eller kanskje gamle Colosseum i Roma – bare i litt mindre format, og ikke sååå farlig for deltagerne…

Men virkelig underholdende for publikum.

Moro – Sats på 3 dager og slapp av

En dag er for lite i Europa-Park, sats på tre dager. Når parken ligger langt ute på landet har selvsagt den lokale familien Mack som eier parken, sørget for rikelig med overnatting vegg i vegg med parken. Her kan gjestene velge for eksempel å bo i indianertelt i Tipidorf, eller ta inn på mer lukseriøse Castillo Alcazar eller Hotel Colosso.

El Andaluz er også en mulighet eller Gästehaus Circus Rolando. Navnene forteller jo sitt om miljø og arkitektur på disse hotellene. Det skal jo være en morsom opplevelse å bo også, ved en fornøyelsespark.

Hotellene er populære, og å droppe inn en fredag ettermiddag og spørre etter rom er ensbetydende med ikke få overnatting her.

Informasjonssentret i parken er mer enn velvillige til å skaffe rom i nærheten, og det har gjennom årene blomstret opp med mange overnattingsmuligheter en liten kjøretur fra selve parken. Men da får du jo ikke oppleve parkens hoteller som er en fornøyelse i seg selv.

Mer på www.europapark.de på tysk, fransk og engelsk.

Få nytt fra Reiseliv på epost. Se hva vi tilbyr og bestill nyhetsbrev her

Liker du artikkelen om Europa Park, så gi oss Like og del på Facebook

Du kan søke hoteller i hele Asia og bestille direkte her på Reiseliv


.. ... . Reiseliv er Norges eldste reiselivsmagasin på Internett, startet i 2000.

Hemmelige tuneller under slottet Książ

hemmelige tuneller

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.