Praha: I kongens fotspor

by Yvette-Marie Solem
Praha lyser vakkert opp når mørket senker seg. Foto: Martin Marak

Praha lyser vakkert opp når mørket senker seg. Foto: Martin Marak

Praha er en av Europas vakreste storbyer! I år er det 700 år siden den tsjekkiske kongen og romerske keiseren Karl IV ble født. Han var en av de mest betydningsfulle skikkelsene i europeisk historie. Hvilke steder i Praha ville Hans Høyhet ha vist deg, dersom han hadde tatt på seg rollen som din guide?

Huset til steinklokken: Stedet der Karl ble født

Den perfekte start på vandringen begynner i hjertet av Prahas historiske sentrum, på Gamlebytorget. På østsiden står det et flott gotisk hus med et emblem på hjørnet, som er huset til steinklokken. Bygningen stammer fra det 13. århundret og Karl IV.s foreldre, Jan av Luxembourg og Eliška Přemyslovna, bodde her, siden Prahaborgen ble ubeboelig etter en brann. Akkurat her var det åpenbart den 14. mai 1316 den framtidige herskeren ble født. Ta også en kikk inn i de historiske interiørene, der hovedstaden Prahas galleri arrangerer utstillinger.

Karlsbrua: Prahas eldste bru

Karlsbrua, som opprinnelig ble kalt Prahabrua eller Steinbrua, er oppkalt av keiseren Karl IV’s. Astrologer regnet for sin hersker t.o.m. ut det optimale tidspunktet for grunnleggelsen; den fant sted den 9. juli 1357 kl. 5.31, da tiden ble ordnet etter en enestående oppad- og nedadgående serie av oddetall: 1-3-5-7-9-7-5-3-1. Brua er 518 m lang, ikke fullt 10 meter bred, og står på 16 pilarer. Den er bygd av blokker av sandstein, og inn i mørtelen ble det ifølge legendene blandet melk og vin. I dag dekoreres Karlsbrua av tretti statuer og grupper av statuer, er kun for fotgjengere og alt om dens historie får du vite på Karlsbrumuseet som ligger på Korsfarerplassen like i nærheten av Gamlebyens brutårn.

Gamlebyens brutårn: Luxembourgernes galleri

Inngangsporten til Karlsbrua fra Gamlebyen, det gotiske Europas vakreste port, ble avsluttet før år 1380. Den rike dekorasjonen med skulpturer er en symbolisk feiring av Luxembourg-dynastiets styre; her finner du både skulpturer av dem som bygde tårnet, kongene Karl IV. og hans sønn Václav IV., samt skulpturer av helgenene Vojtěch og Zikmund, Det tsjekkiske kongerikets skytshelgener, samt Vít, praha-katedralens og bruas skytshelgen.

Skulpturen av Karl IV. på Korsfarerplassen

Bare et par skritt fra Gamlebyens brutårn i Praha står monumentet over Karl IV., reist i året 1848 i anledning 500-årsjubileet for Karlsuniversitetets grunnleggelse. Keiseren støtter seg med den ene hånden til et sverd, mens han i den andre hånden holder universitetets grunnleggelsesdokument. Rundt ham står det allegorier som representerer de fire daværende fakultetene og fire vesentlige personer, keiserens venner og nære medarbeidere: Arnošt av Pardubice, Jan Očko av Vlašim, Mattias av Arras og Beneš Krabice av Weitmile.

Universitetets og Nybyens år

Karls ekstra suksessrike og fruktbare år 1348 understrekes i alle tsjekkiske historiebøker. I mars begynte Karl IV å bygge Nybyen i Praha, en bydel der senteret ble det som i dag kalles Karlsplassen. Senere grunnla han også Karlštejn-borgen og benediktinerklostret som kalles Na Slovanech eller Emauzy. I 1348 ble Prahas høyere utdanningsanstalt, det første universitetet i Mellom-Europa, som nå bærer sin grunnleggers navn – Karlsuniversitetet – grunnlagt. Hjertet i det omfattende komplekset i Gamlebyen er Karolinum, det eldste universitetsstudenthjemmet som ennå er bevart. I den største salen foregår det seremonier med utdeling av diplomer og festlige sammenkomster, og bygningene som utgjør Karolinum åpnes også i forbindelse med utstillinger og konserter. Et minne om Karl IV.s tid er dessuten en flott gotisk ark (utbygg) som stikker ut av bygningen på hjørnet av Fruktmarkedet og Železná-gaten.

Prahaborgen og St. Vitus-katedralen

Det var Karl IV’s fortjeneste at det gamle kongeslottet på Prahaborgen ble restaurert og satt opp en katedral som symboliserer høygotikken i Prahas arkitekturhistorie. Kongen lot det i tillegg bli bygd et kongelig gramkammer, og fikk flyttet levningene av tsjekkiske konger og Kirkens øverste menn dit. St. Václavs-kapellet regnes som katedralens ånd og hjerte. På dørene som er satt inn i nordportalen kan du se en ring i bronse som St. Václav skal ha grepet fatt i rett før han døde.

Hans Høyhet i Valdštejn-rideskolen

Utstillingen i Bayern og Tsjekkia i anledning 700-årsjubileet for Karl IV.s fødsel, forberedt i samarbeid med Nasjonalgalleriet, viser ham som en ekstraordinær skikkelse i Europas politiske historie og kulturhistorie. Noe som demonstrerte hvordan han til fulle visste å bruke kunst og arkitektur som propaganda for sin keiserlige majestet. Du kan besøke den fra midten av mai til slutten av september 2016 i Valdštejn-rideskolen på Lillesiden.

Jubileet vil bli feiret også i Karlsbad, i de berømte kurbadene som Karl IV. grunnla. Etter å ha vært vist i Tsjekkia, vil det bli holdt vandreutstillinger av mesterlig utførte kopier av de tsjekkiske kronregaliene.

Praha: Lekre tårn i gamlebyen. Foto: Dagmar Veselkova

Praha: Lekre tårn i gamlebyen. Foto: Dagmar Veselkova

Les også:

Estland: Fototur til Tallinn

Beograd: Serbias livlige hovedstad

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.