Home DestinasjonerEuropaT - Tsjekkia Tyskland Marsipan – her har folk kost seg med søtsaker i 200 år

Marsipan – her har folk kost seg med søtsaker i 200 år

by Per Henriksen
marsipan

Marsipan og Lübeck er sant. I 200 år har hanseaterbyen ut mot Østersjøen omgjort mandler til en smaks-opplevelse av de sjeldne. Varemerket Niederegger er viden kjent. Lübeck har tatt skrittet fullt ut og fått i stand både Café Niederegger og Nieder-egger Museum. Når du er lei marsipan, er en spasertur i Altstadt en vandring i tid og trange rom. Rundt regnet 90 passasjer strekker seg mellom gamle, skjeve hus, kneiper og ølkroer.

marsipan

Pannekake og marsian!

Lübecks historie går tilbake til den tid da vikingkongen Olav Trygvason regjerte her hjemme i Norge, det vil si opp mot forrige årtusenskifte. Navnet stammer antagelig fra en vendisk borg, Liubice.

På 1300 og 1400-tallet utviklet byen seg til å bli en av de store hanseatiske sentra, og med betydelig handel med Norden. Ikke minst Bergen har mye å vise frem av perler fra den påvirkningen.

I dag står det flere flotte monumenter over en lang og spennende historie, med blant andre gamlebyen (Altstadt), som nå ligger på en øy, etter at Elbe-Trave-kanalen ble bygget.

Den gamle bydelenmarsipan

Denne gamle bydelen består av massevis av små hus og smale passasjer. Visstnok skal det minste huset som har stått her vært på under 20 kvadratmeter og kun 3,5 meter høyt.

Folk flyttet til Lübeck for å finne seg arbeid, trengte et sted og bo, og bygde ikke huset større enn de hadde råd til.

Rådhuset med en gotisk del helt tilbake til 1200-tallet, og en renessanse-fasaden fra 1570. Riktignok er mye av dette restaureringer etter store ødeleggelser under 2. verdenskrig.

Et annet landemerke i Lübeck er den flotte byporten Holstentor fra 1478, en stor bygning med to runde tårn.

Det mange forbinder med Lübeck, er den delikate marsipanen Nideregger. Grunnleggeren Hans Jakob Christoffel von Grimmelshausen begynte å omdanne mandler til marsipan allerede i 1806, og har dette utviklet seg til å bli en av verdens mest berømte nam, nam for søtmomser.

Marsipan i Breite Strasse 89

marsipan

iIBreite Strasse 89, like ved rådhuset ligger Café Niederegger. Foto: Pixabay

Helt sentral i Lübeck, nærmere bestemt i Breite Strasse 89, like ved rådhuset ligger Café Niederegger og hele byens marsipanhistorie. I hvert fall Niedereggers historire.

Lübeck har en mandelknuser til, nemlig Carstens som startet marsipanproduksjon i 1845. Første gang ordet marsipan dukker opp her i byen, er i 1530.

Men godsakene har visst en historie som går tilbake til begynnelsen av 1400-tallet da det herjet sult i området, og det ble slutt på mel. Men mandler skal bakerne ha klart å få tak i, og bakte kort og godt mandelbrød. Så det var kanskje slik det begynte.

Noe å tenke på når vi fråtser i både marsipan og annen fet mat ved juletider. Marsipan kommer fra Marci panis – Markus’ brød.

Barnas by og mye marsipan

marsipan

En nett liten kake med blåbær og marsipan!

All marsipanen kan nok være mer enn nok til å få ungene til å hyle av begeistring med tanke på et besøk i Lübeck.

Byen kaller seg Barnas by, og satser spesielt i sommermånedene på høy aktivitet nettopp rettet mot de minste.

Utendørs tetaer med blant andre populære figurer som Emil i Lønneberget og Pippi Langstrømpe, og ved juletide er Hans og Grethe på plass.

Og ellers går det mye i både prinsesser og prinser, tyver, hekser og troll.

Og i sommermånedene egen byrundtur for barna med mange lekne stoppesteder.

St. Annes museum i St. Annen Strasse 15 har et enormt leketøysmuseum, samt et kjempestort dukkesamling fra hele verden. Lübeck Marionett Teater har forestillinger hver dag.

Liker du artikkelen, så gi oss like på Facebook


Sjekk og bestill hotell i Lübeck her

Reiseliv anbefaler Atlantic Hotel Lubeck som ligger midt i byen og tilbyr enkel tilgang til områder med sightseeing og underholdning i Lübeck. Hotellet byr på eksklusive fasiliteter, som blant annet en badstue, i tillegg til utsikt over Lübecker Altstadt. Lübeck har kjente attraksjoner, slike som Lübeck katedral, Holstentor og St. Annen Museum, ligger innen gåavstand fra Atlantic Hotel Lubeck. Lubeck flyplass ligger mindre enn 15 minutter unna med bil.

marsipan

Atlantic Hotel Lübeck.

Du kan søke hoteller verden rundt og bestill direkte her på Reiseliv


.. ... .
Reiseliv er Norges eldste reiselivsmagasin på Internett, startet i 2000.

Vinferie rundt i Moseldalen på sykkelsetet

vinferie

Moseldalen er flott for en sykkeltur, sammen med vinsmaking. Foto: Common Wikimedia

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.