Home DestinasjonerEuropaT - Tsjekkia Tyskland …then we take Berlin! En trendby

…then we take Berlin! En trendby

by Reiseliv

Berlin en trendby: First we take Manhattan, …then we take Berlin! Leonard Cohen tenkte kanskje ikke på billigreiser til Berlin da han sang den kjente strofen «First we take Manhattan, then we take Berlin», men for nordmenn som mener Jokke hadde rett da han sang «har vært verden rundt, det vil si København og London» – er Berlin å betrakte som et hipt og eksotisk reisemål.

Tidligere var det relativt dyrt å reise til Berlin. De fleste som var lei av sydenturer, København og London, valgte å reise til Barcelona, Paris eller Roma for å få nye impulser. Nå har trenden forlengst snudd. Hippe nordmenn, særlig innen kunst, mote og musikkbransjen, reiser nå heller til Berlin enn til de populære og oppbrukte turiststedene.

Det er snart 30 år siden Berlinmurens fall, og byen har gjennomgått en rivende utvikling og revitalisering, spesielt i øst. I 1989 fikk Berlin plutselig 2 av alt; 2 konserthus, 2 operaer, 2 hovedmuseer osv. Det har tatt tid og milliarder av kroner å ruste opp byens østlige bydeler etter kommunistenes herjinger, men mye bra er blitt tatt vare på og byen har beholdt mangfoldet og videreutviklet det.

Finn din nisje

Berlin er en moderne og spennende storby som flommer over av ulike aktivitetstilbud. Byen er i ferd med å overta Barcelonas hegemoni som hipt reisemål siden den fortsatt ikke er invadert av masseturisme og billige speilreflekskameraer med pop-up blits. Skal du reise til Berlin er det kanskje lurt å få ut fingeren før det er for sent. Enten du vil oppleve eksperimentell musikk, gå fra bar til bar, eller nyte klassisk kultur er Berlin vel verd turen.

En reise til Berlin er en reise til kontrastenes by, et spennende sted hvor den besøkende kan finne sitt eget område for å dyrke sine interesser, slappe av, eller la seg inspirere av frie nye uttrykksformer innenfor musikk, teater og kunst.

Nå er det blitt billig å reise til Berlin. Berlin er fremdeles blant Europas billigste storbyer å bo, spise og handle i.

Overnatting

Bortsett fra i spesielle messe-perioder og på enkelte andre datoer er det ikke vanskelig å finne et sted å overnatte i Berlin – iallfall ikke dersom du kan godta å bo litt utenfor sentrum. Prisene varierer med sesongen og det kan vær kjekt å undersøke priser og lokaliteter på internett før du reiser ned. Da kan du spare penger og slipper å bruke verdifull tid i Berlin på å lete etter steder å bo.

Ellers finnes det mange tyske sider på internett du kan benytte for å finne ditt drømmeovernattingssted.

Vi kan anbefale dette overnattingstilbudet som kan passe dersom du har valgt en billig flyreise og vil bo godt.

 • Hotel Bristol Berlin. Siden du har spart noen tusenlapper på å fly billig til Berlin, kan det kanskje friste å oppleve den ypperste luksus i Berlin? Da kan et opphold på Kempinski anbefales. Hotellet er medlem av Leading Hotels of the World og er rett og slett et 5 stjerners luksushotell. Prisen er heller ikke avskrekkende.

Shopping

Alle de store motehusene er re presentert i Berlin, men er du ute etter noe billigere og kanskje vel så spennende anbefaler vi at du finner noen sidegater og utforsker dem på egenhånd.

Berlin har lenge vært en musikalsk smeltedigel og tiltrekker seg musikere fra hele verden. Blant musikere som har hentet inspirasjon til spennende og innovativ musikk finner vi David Bowie og Iggy Pop som bodde i Berlin på 70-tallet. Bowie laget blant annet Heroes i hans Berlin-periode. Områder som Mitte (kan minne om et forvokst Grünerløkka), Friedrich Hein (langt øst), Kreutzberg og Alexander Platz er steder musikkinteresserte gjerne oppsøker når de er i Berlin.

Her er det mye spennende som skjer på klubber og cafeer. Mange tilreisende nordmenn har opplevd å bli tatt inn i musikkvarmen av tyskere som er svært åpne for nordmenn med god musikksmak. Av norske artister som har samlet inspirasjon etter murens fall finner vi band som King Midas som nylig var nominert til flere Alarm-priser. Bandet bodde lenge i Berlin for å hente inspirasjon og spille inn plater. Også Madrugada har spilt inn plate i Berlin.

Natteliv

Berlin er et pulserende natteliv og du finner helt sikkert et miljø som passer deg – uansett hvor sær musikk og klessmak du måtte ha. Det kan være kjekt å kjøpe en ukeguide som tar for seg hva som skjer når du ankommer. I begynnelsen av juni går den kjente tecno Love Parade av stabelen i begynnelsen av juli. En million lettkledde og dansende ungdommer fyller da gatene, men tilhører du ikke målgruppen kan det kanskje være lurt å styre unna Berlin den uken… For de jazz-frelste er november hovedmåneden da jazzfestivalen ruler, mens julemarkedet er et nirvana for shopping-lystne i desember.

 

Ord og uttrykk

Tyskerne liker selvsagt at nordmenn snakker tysk til dem, men de er ikke så sjåvinistiske i forhold til eget språk som for eksempel franskmennene gjerne er. Behersker du engelsk brukbart er det ikke noe problem å gjøre seg forstått i Berlin. Ja, selv norske gloser kan med fordel prøves ut om du står fast siden norsk og tysk har samme språkstamfar…Du bør lære deg litt tysk på forhånd, om ikke annet for å glede tyskerne…En øl takk – ein Bier bitteTusen takk – danke schönEt rom for to – Ein Zimmer für zwei.Jeg kommer fra Norge – Ich komme aus Norwegen.

Mer informasjon

https://oslo.diplo.de/no-no  – Forbundsrepublikken Tysklands ambassade i Norge
http://www.berlin.de (Godt utgangspunkt for å planlegge ditt opphold i Berlin. Her kan du se hvilke arrangementer som foregår samt bestille billetter direkte.)
http://www.berlinonline.de (Svært omfangsrik guide med mange gode råd om blant annet shopping.
http://www.lonelyplanet.com (Klikk deg frem til Berlin og start utforskingen av historikk og severdigheter. Ikke stedet å oppsøke for å skaffe seg informasjon om hva som skjer i dag, men et fint sted å starte for å skaffe seg et overblikk over byens mange tilbud.)

Liker du artikkelen Berlin en trendby?

Liker du artikkelen Berlin en trendby, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller kommenter på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Har du skrivekløe?

Les her hva du kan gjøre med det. Du inviteres til å skrive din artikkel her på Reiseliv under Din Reiseartikkel

Lik og del

Del artikkelen på dine sosiale medier, gled venner, kjent og bli kjent med noen. Klikk på ikonene under:

Kontakt oss

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:

  Tyskland: Grønn inspirasjon i Potsdam

  Tyskland: I Potsdam finner du denne idylliske hagen som er over 100 år gammel; Karl Foerster Garden. Foto: Yvette-Marie Solem

  Kanskje noen venner vil like å lese om Berlin en trendby, send dem lenken til denne artikkelen.

  Du liker kanskje også

  Reiseliv

  Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.