Home Destinasjoner Fem gode grunner til å besøke Tartu i Estland

Fem gode grunner til å besøke Tartu i Estland

by Reiseliv

Fem gode grunner til å besøke Tartu i Estland. Estlands nest største by, Tartu, blir europeisk kulturhovedstad i 2024. Byen ligger sørøst i landet, to timer med tog fra Tallinn. Temaet for Tartu 2024 er «Arts of Survival», som uttrykker kunstens evne til å påvirke Europas fremtid på tre områder: miljøvennlig kultur med fokus på ekte menneskelig kommunikasjon, sterke fellesskap og ferdigheter som trengs for å leve og, ja visst, overleve i årene som kommer.


Her er de fem gode grunnene til å besøke Tartu i år – i forkant av feiringen.

Den mest skråstilte bygningen i Europa
Byen er hjem til en av de mest skråstilte bygningene i Europa, Tartu Leaning House, som lener seg i en større vinkel enn det skjeve tårnet i Pisa.

Nå er bygningen blitt en del av Tartu Art Museum, som huser en mangfoldig samling av estiske og internasjonale verk fra 1700-tallet og til våre dager.

En by for læring
Tartu er hjemsted for flere av Nord-Europas eldste universiteter. Med et stort studentmiljø som spenner over 11 institutter for høyere utdanning, har byen en bohemstemning og er et arnested for kreativ og vitenskapelig kultur.

Byen har også en rekke spennende museer, hvorav det største er det hundre år gamle estiske nasjonalmuseet, der historien går hånd i hånd med innovasjon.

Museets permanente utstillinger av kulturhistorien til estiske og finsk-ugriske nasjoner er representert gjennom både fysiske utstillinger så vel som nye smarte løsninger, noe som skaper et bånd mellom den eldre og yngre generasjonen.

En grønn by
Tartu mottok Green Destinations Silver Award i 2021 etter en internasjonal vurdering av byen. I tillegg har Tartu kommet på TOPP 100 av bærekraftige reisemål to år på rad.


Som en del av Tartu 2024 Cultural Capital viser byen kreative måter å inkorporere bærekraft i kulturelle aktiviteter på.

ReVogue Fashion Festival inviterer bærekraftige designere, produsenter og forbrukere til å dele kampanjer, metoder og arrangementer som fokuserer på å fremme og øke bevisstheten om gjenbruk av mote og ettermarkedet.

Samtidig med arrangementene vil det være pedagogiske og praktiske forelesninger og møter med bærekraftige produsenter og leverandører for alle som ønsker å lære å lage sine egne klær.

Unike nabolag av tre
De uttrykksfulle nabolagene Karlova og Supilinn, kjent som «suppebyen», er en liten treby i byen, med gamle trehus og en eksentrisk stemning.

Om våren har lokalbefolkningen, besøkende og arkitekturentusiaster muligheten til å ta del i en rekke festivaler, slik som Karlova Neighbourhood Festival, som gir en ekstra dimensjon til områder med en allerede unik arkitektur og stemning i form av spennende arrangementer.

En by full av historie
Tartu så dagens lys som by i 1224, da biskopen av Lihula bestemte seg for å bygge sin egen katedral i Tartu. Dette gjør Tartu slik vi kjenner den, til den eldste byen i Baltikum.

 Besøkende kan utforske historien til Tartu og Estland i løpet av det neste året gjennom Inwards Festival, en serie ambientkonserter med elektronisk musikk, psykogeografisk teater, bilder og lysshow.

Festivalen har som mål å fortelle historien om estisk historie og tradisjoner på en engasjerende og leken måte.

Du finner mer informasjon her og på www.visitestonia.com.

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.