Home Destinasjoner Roadtrip langs Antalya-kysten i Tyrkia – en drømmetur

Roadtrip langs Antalya-kysten i Tyrkia – en drømmetur

by Reiseliv

Antalya er den største byen langs den såkalte «turkise kysten» og ligger vakkert til mellom de grønne Taurusfjellene og en vidstrakt middelhavsbukt. Mange nordmenn reiser hit for å kombinere sol og bading med storbypuls, shopping og attraksjoner.  

Men Antalya-kysten byr også på skjulte perler og naturskatter. Langs kysten venter pittoreske småbyer, gammel historie og vakre juv. Her foreslår vi noen av severdighetene underveis.

Tyrkias nest lengste tursti

Tyrkias vakre juv byr på en fantastisk kombinasjon av natur og historie. Med klare turkise bekker som møter bratte stup, er juvene perfekte for naturelskere som besøker Tyrkia. Et av dem er Köprülü Canyon, som ligger 85 km fra Antalya.
Köprülü, som ligger i en nasjonalpark, er 14 kilometer lang, over 100 meter høy og et av landets lengste juv.
Her renner også den vakre turkise elven Köprüçay, hvor du kan kjøle deg ned med en dukkert. Det er også mulighet for rafting og fiske her. Andre populære aktiviteter i området er fotturer, klatring, orientering, sykling og camping. Det arrangeres også jeepsafari. 
Köprülü Canyon er også et populært stopp langs St. Paul’s Road, Tyrkias nest lengste tursti. Ruten følger den samme stien som St. Paul gikk på sin reise for å spre kristendommen til Vest-Europa.
Vest for elven Köprüçay ligger den gamle byen Selge, som også er verdt et besøk.

Patara – St. Nicholas’ fødested

Med sin antikke by og 12 kilometer lange strand er Patara utvilsomt en av regionens mest spektakulære steder.
Patara regnes som en av de viktigste byene i det gamle Lycia og har beholdt sin eldgamle prakt med teater, parlamentsbygning, fyrtårn, byport, templer og kirker. 
Patara er også fødestedet til St. Nicholas, også kjent som julenissen, som tjente som biskop i den nærliggende byen Demre i mange år og senere ble kanonisert.
Demre er dessuten et historisk stopp du ikke bør gå glipp av: Her kan du også besøke St. Nicholas’ grav, samt en historisk kirke som var et viktig pilegrimssted, spesielt i middelalderen. 

Pittoreske Kaş, bål i Çıralı og de gamle ruinene av Olympos

Kaş er et koselig lite fiskevær med 5000 innbyggere, og mange lokale innbyggere drar selv hit på ferie. I nærheten er det fine strender og klipper hvor du kan hoppe rett ut i det krystallklare, turkise havet.
I Kaş finnes også et av Tyrkias og verdens beste dykkesentre. Under vannoverflaten kan du se spor etter gamle middelhavssivilisasjoner, som også kan oppleves på en guidet båttur. 
Når du føler deg ferdig med Kaş, kan du ta turen til Çıralı, en rolig liten landsby som ligger langs en 3,5 km bortgjemt strandstripe, omtrent en time fra det mer kjente feriestedet Kemer. Landsbyen er vel verdt et besøk. Her kan du se restene av de gamle ruinene av byen Olympos.
Drar du av gårde på en lengre tur opp på fjellet, kan du også se et unikt naturfenomen med store flammer som skyter ut av fjellet. Brannene har brutt ut fra fjellet i tusenvis av år, og Chimaera, som stedet litt over Olympos-kysten kalles, er allerede nevnt i skrifter skrevet før Kristi fødsel. I Çıralı finnes det flere familiedrevne gjestehus og kjente tradisjonelle trehus, og disse er blitt spesielt populære blant backpackere.
Çıralı er også hjemsted for Caretta-skilpaddene.

Antalyas mange muligheter

I Antalya kan du kombinere sol og bading med byens puls, shopping og severdigheter. Her er det et stort gastronomisk og kulturelt tilbud, samt et pulserende uteliv.
Gå for eksempel ikke glipp av et besøk i gamlebyen, Kaleiçi, som ligger midt i Antalya. Spaser rundt i de brosteinsbelagte gatene og besøk ulike butikker som hovedsakelig selger lokalproduserte produkter og gjenstander.
Et annet tips er å besøke Antalya arkeologiske museum. Her vises storslåtte verk fra ulike sivilisasjoner i Middelhavet. På Antalya Aquarium kan du oppleve livet under vann på nært hold og gå gjennom verdens lengste tunnelakvarium.
Du kan også ta sjøveien mellom Kemer og Antalya. Fergen går daglig og går mellom de to stedene i perioden april til oktober. Fergen har avgang fra Kemer marina. 

Frister det med et besøk til Antalya?

Over 200 000 nordmenn reiser til Tyrkia i året

Tyrkia ligger ved Middelhavet som et bindeledd mellom Asia og Europa, på hver side av det berømte Bosporosstredet. Landet har alltid vært et sentrum for kultur og er kjent for sitt varierte klima. Tyrkia inspirerer besøkende med sin historie, natur og gastronomi, som alle speiler sivilisasjonens mangfold gjennom århundrene.
Med sin geografiske plassering og blanding av kulturer har Tyrkia også en spesiell holdning til kunst og kultur, en holdning som forener tradisjon og modernitet.
Landets dynamiske tilbud av shopping og underholdning lokker besøkende fra hele verden. I 2023 tok Tyrkia imot 56,7 millioner turister. Litt over 203 000 av dem var norske.
Norwegian flyr direkte til Antalya fra Oslo. Flytiden er 4 timer.  
SAS har direktefly til Antalya fra København.

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.