Home Destinasjoner Øyferie i Estland, hjemmerestaurant og overnatting i låve

Øyferie i Estland, hjemmerestaurant og overnatting i låve

by Reiseliv

Øyferie i Estland, hjemmerestauranter og overnattimng i låver. Høres dette originalt ut? Ja, dette er blant det du kan gjøre nåer du drar på ferie rundt i landet ved Østersjøen.

Finnes det noe bedre enn å kjøre i ditt eget tempo rundt i et spill levende europeisk kulturliv og en fortryllende natur? Du har alle muligheter til å finne ut akkurat dette selv.

Hvis du allerede har opplevd Estlands hovedstad Tallinn, er det på tide å utforske mer, og oppleve livet på noen av Estlands største øyer: Saaremaa, Muhumaa og Hiiumaa. Biltur i Estland er en glimrende måte å slappe av på og samtidig søke eventyr, akkurat slik du vil. Det er du som kjører bilen!

Du finner også kjapt ut at øylivet følger en annen rytme enn på fastlandet, her langs Østersjøkysten. Her kan Reiseliv.no gi deg tips til en rute du kan følge

Estlands nest største øy er velkjent for sine historiske fyr og urørte natur som gjør øya til et perfekt tilfluktssted året rundt. Besøkende kan nyte havnene, stranden og gledene som havet gir, inkludert masse god mat.

Favoritten Hiiumaa

Hiiumaa er en favoritt blant surfere, seilere og naturelskere og perfekt for alle som vil unnslippe hverdagens kjas og mas i maritime omgivelser. Hiiumaa har vært en sommerfavoritt blant estere i årevis.

Hiiumaa er Estlands nest største øy med et landområde på 989 km2 (omtrent en tredel av Saaremaa). Det gir øya en mer skjermet følelse enn Saaremaa, noe som har gjort den til en populær destinasjon for estere.

Her er det massevis av attraksjoner for deg som liker kyst og natur, inkludert mange turstier hvor du kan oppleve dyreliv og natur. De lokale severdighetene inkluderer det flotte fyret Kõpu, som ble bygget i det 16. århundre og er et av verdens eldste.

En stor del av øyas kultur er det levende og spennende lokale kjøkkenet på Hiiumaa. En annen og like viktig del av kulturen er respekten for og samhørigheten med naturen. Hiiumaa ble kåret til et av de 100 beste bærekraftige reisemålene i 2020

For å komme til og fra øye bruker du fly fra Tallinn Kärdla til Tallinn, det tar omtrent en halvtime og koster EUR 25 én vei.

På øya kan du leie bil på flyplassen. Du kan også leie en sykkel og fritt ferdes rundt om i naturen. Du kan også leie en lokal guide som kan vise deg alle de lokale severdighetene. Det går gratisbuss fra flyplassen til Kärdla. Med så mange muligheter kan du bruke tiden din på å utforske øya i stedet for å ordne med transport.

Estland er fascinerende. Til tross for at det er lite, har landet en rik kultur og historie med mange lag. En rundtur til estiske kulturelle severdigheter hjelper deg finne det beste estisk kulturhistorie kan tilby, og som du virkelig ikke vil gå glipp av. Rundturen gjør det mulig å planlegge en lærerik og informativ kulturferie.


De siste par årene har Estland gjort seg bemerket i gastronomiens verden. Estiske kokker er høyt verdsatt internasjonalt, og influensere på sosiale medier har pekt på Estland som den neste store reisemålet for matopplevelser.

Kortreist – estisk mat

Estere har alltid vært jordnære folk og har beholdt kunnskapen om hvordan de kan bruke skogene og engene som sine hager og åkere. Revolusjonen kjent som det nye nordiske kjøkkenet har oppmuntret esterne til å by verden på sine egne mattradisjoner, mat slik de alltid har gledet seg over. I et land hvor over halvparten av landarealet er skog – skoger som fort minner om brødrene Grimms eventyr – er ville urter, sopp, bugnende skogsbær og vilt som villsvin, bjørn og bever en naturlig del av menyen. Og ikke nok med det, estiske råvarer anerkjennes for å være blant de minst forurensede i verden.

Når du er på reise, har du noen gang ønsket deg et autentisk, hjemmelaget måltid mat sammen med de som bor der? I en estisk kodurestoran (hjemmerestaurant) er det akkurat det du får.

Hjemmerestauranter og -kaféer serverer håndlaget mat i koselige gamle trehus, hytter og til og med låver. De få bordene og den begrensede kjøkkenkapasiteten skaper en intim atmosfære som gjør at du føler du er hjemme hos en venn. Men du bør bestille bord i god tid for å være sikker på å få plass. Kaféer over hele landsbygda er perfekte for en liten pause i alle oppdagelsene med en kopp kaffe og litt bakervarer, og det finnes flere regionale matfestivaler som tilbyr lokale spesialiteter. Sommeren er høysesong for de som vil smake på Estlands hjemmelagede mat.

Visste du at Tartu er europeisk kulturhovedstad 2024? Det betyr at 2024 kommer til å være stappfull av arrangementer som fremhever Estlands nest største bys historie og kulturarv.

Studentlivet i Tartu

Tartu har lenge vært ansett som landets egentlige kulturelle hovedstad. Som universitetsby har Tartu alltid vært Estlands intellektuelle kraftsenter. Byen defineres av sine grønne lunger, livlige kaféer og Emajõgi-elven som deler den i to.

Studentlivet står sterkt i Estlands nest største by, med et variert utvalg teaterforestillinger, konferanser og sportsarrangementer året rundt. Tartu huser også mer enn 20 museer og har siden 2015 vært med i UNESCOs nettverk av kreative byer over hele verden som en internasjonal litteraturby.

Noe av Tartus sjarm ligger i hvor kompakt byen er. Det er lett å komme seg fra A til B. Du kan virkelig bli kjent med byen selv om du holder et bedagelig tempo. Du kan vandre rundt til fots eller kaste deg på en elsykkel som du finner gjennom byens Smart Bike Share-app.

Vodkasokker, leting etter bregneblomster, kantarelljakt i dype skoger og bjørnebærsanking på mystiske myrer.

Estiske myter og folkelig visdom 

Esterne har alltid vært sterkt knyttet til naturen, så det er ikke overraskende at de fleste estere er et rikt oppkomme av folkelig visdom. Sammenlignet med for eksempel mange vesteuropeere spiller naturen en viktig og naturlig rolle i esternes dagligliv. Å ta del i årstidens tradisjoner ute i estisk natur, prøve estisk massasje og rense sjel og legeme i en tradisjonell røyksauna, sanke planter, bær og sopp og vite hvordan man snakker når man er i skogen, alt er en del den mytiske visdommen.

Hoteller og ungdomsherberger

Hotellstandarden i Estland varierer fra enkle og rimelige hoteller til luksuriøse og dyrere alternativer. I de større byene som Tallinn, Tartu og Pärnu finnes det et bredt spekter av hoteller som tilbyr ulike tjenester og fasiliteter, som for eksempel spa-behandlinger, restauranter, barer og treningssentre.

Generelt sett er hotellene i Estland relativt rimelige. Prisene kan variere avhengig av beliggenhet, sesong og fasiliteter som tilbys. For eksempel kan en enkel hotellrom koste rundt 30-50 euro per natt, mens et luksuriøst hotellrom kan koste over 150 euro per natt eller mer.

Det finnes ungdomsherberger (på estisk kalt «Noortehostel» eller «Noortekeskus») i Estland som er spesielt rettet mot unge reisende og studenter. Disse ungdomsherbergene er vanligvis rimelige og tilbyr enkel overnatting og grunnleggende fasiliteter som felles kjøkken, vaskemaskin, TV-stue og felles bad.

Noen ungdomsherberger kan også ha tilleggsfasiliteter som spillrom, treningsstudio og internett-tilgang. De ligger ofte sentralt til, nær offentlig transport og attraksjoner.

Prisene for ungdomsherberger varierer avhengig av beliggenhet, sesong og fasiliteter som tilbys, men de er generelt rimelige sammenlignet med hoteller. Det kan også være mulig å få rabatter på overnatting hvis man er medlem av en internasjonal studentorganisasjon som for eksempel Hostelling International.

Litt fakta til slutt

Ifølge Verdensbanken var det anslått at Estlands befolkning var rundt 1,32 millioner mennesker i 2021. Det offisielle språket i Estland er estisk, som tilhører den finsk-ugriske språkfamilien. Estisk er også en av de offisielle språkene i EU. I Estland er det også en mindreandel av befolkningen som snakker russisk som andrespråk.

Den offisielle valutaen i Estland er euro (EUR). Estland ble medlem av eurosonen den 1. januar 2011 og erstattet den tidligere valutaen, estisk kroon (EEK), med euro. Euro er nå det eneste lovlige betalingsmiddel i Estland.

Kredittkort er ganske vanlig i Estland og aksepteres i de fleste butikker, hoteller og restauranter, spesielt i de større byene som Tallinn. De mest aksepterte kredittkortene i Estland er Visa og Mastercard, men American Express og andre kredittkort kan også brukes. Det er også vanlig å bruke debetkort, og mange butikker og restauranter aksepterer også kontaktløse betalinger med mobiltelefoner eller smartklokker som har NFC-teknologi.

Les mer om Estland her

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.