Home DestinasjonerEuropa Sherlock Holmes siste scene – The Reichenbach Falls

Sherlock Holmes siste scene – The Reichenbach Falls

by Yvette-Marie Solem

Sherlock Holmes siste scene: Fans av Sherlock Holmes fra hele verden reiser til den berømte Reichenbach Falls som ligger i byen Meiringen i Sveits. Reichenbach Falls er en imponerende foss der mektige krefter er i sving. Fossen er hele 120 meter høy, og står i full belysning om natten.

Figuren Sherlock Holmes er en av de som har blitt mest filmatisert med over 200 filmer i det 20. århundre. Interessen for mesterdetektiven førte tidlig til opprettelsen av et Sherlock Holmes Society.  Selv om Sherlock Holmes er en fiktiv person, lever mange i den «tro» at mesterdetektiven var en virkelig person. I samtiden var fortellingene om Sherlock Holmes så ekstremt populære at mange ikke oppfattet ham som en fiktiv person. Det er Sherlock Holmes Society i London et levende bevis på. Annethvert år reiser gjengen fra Sherlock Holmes Society i London til byen Meiringen i Sveits. Denne gjengen kler seg ut som rollefigurene helt til fingerspissene fra Sherlock Holmes-bøkene. Videre reiser de opp til Reichenbachfossen i Sveits, og spiller handlinger med en levende intensitet om denne mesterdetektiven.

For å komme seg opp til den berømte fossen, reiser man med den nostalgiske, åpne jernbanen 843 meter rett opp i 61 graders stigning. Hele turen tar 10 minutter, og gir mange, nydelige fotomotiver.

Fansen overtalte forfatteren
Det var etter et besøk i Sveits at Sherlock Holmes-forfatteren, Arthur Conan Doyle, ble imponert over synet av Reichenbach Falls. Han la inn sin siste scene der Sherlock Holmes falt i fossen, og dermed ble skrevet ut av historien. En stor hvit stjerne markerer stedet der kampen fant sted.

Årsaken til den dramatiske avslutningen av Sherlock Holmes med det berømte fallet ned Reichenbach i Sveits, var at forfatteren i 1893 ville ta livet av helten. Arthur Conan Doyle hadde blitt lei av å skrive kriminallitteratur, og ville heller bruke tiden sin fremover på historiske romaner.

Denne sluttscenen i The Final Problem er når skurken, Professor Moriarty, kommer i basketak med detektiven og kaster Sherlock Holmes i Reichenbachfossen i Sveits. Arthur Conan Doyle var ikke klar over hvor mye Sherlock Holmes var blitt en integrert del av den lesende bevissthet. Ihuga Sherlock Holmes-fans skapte et stort press på forfatteren, og i tillegg med løfter om lukrative inntekter i sikte, ble han overtalt til å la mesterdetektiven Holmes returnere i fortellingen «The Adventure of the Empty House» (Historien om det tomme hus). Doyle forklarte at det var kun Moriarty som hadde falt i døden, og siden Holmes hadde andre dødelige fiender hadde han sett seg tjent med å «spille død». Forfatteren fortsatte sine skriverier helt frem til 1927.

Sherlock Holmes metoder
Den britiske forfatteren Arthur Conan Doyle blir av mange regnet som den største pioneren innen rettsmedisinsk etterforskning. I sine mer enn hundre år gamle historier om Sherlock Holmes lar han mesterdetektiven ta i bruk teknikker som regnes som banebrytende rundt år 1900.

Allerede før politiet innførte geologiske beviser, lot Doyle mesterdetektiven sin bruke slike metoder. Med detektivens trofaste støttespiller, dr. Watson, forklarer han hvordan Holmes med et blikk på buksene hans kan se spor fra forskjellige jordtyper, og med dette finne frem til hvilke deler av London han hadde beveget seg i.

Sherlock Holmes er et geni på sitt felt med sin skarpe hjerne, sine smarte forkledninger og deduksjonsmetoder. Han løser mystiske kriminalgåter der andre etterforskere etter utallige runder måtte kaste inn håndkleet.

Mannen bak mesterdetektiven
Arthur Conan Doyle ble født i 1859 i Edinburgh, studerte medisin ved Edinburgh University. Senere når han satte opp sin praksis som lege, manglet han pasienter. Slikt blir det mye tid av, og han viet tiden sin på jobb med å skrive bøker. Med sin kreative sans skapte han Sherlock Holmes.

Doyle basert Sherlock Holmes på Doctor Joseph Bell, en kirurg og lærer han hadde studert med mens han deltok i Edinburgh University. Dr. Bell hadde en forbløffende evne til å avsløre en pasients symptomer, diagnostisere pasienter og rapportere om deres opprinnelse før de ville snakke et ord med ham om sine lidelser. Sir Henry Littlejohn, som lærte rettsmedisin til Doyle hadde også gjort et stort inntrykk, og bidratt til utviklingen av Holmes’ karakter. Sherlock Holmes ble det naturlige forbildet for neste generasjon av romandetektiver. Til og med den britiske krimforfatteren Agatha Christie lot seg inspirere av Sherlock Holmes, og skrev hele 80 kriminalbøker.

Hjemme hos Sherlock Holmes
221B Baker Street» heter adressen til Sherlock Holmes i London, som han delte med sin venn og medhjelper dr. Watson, og er et populært mål for Sherlock Holmes-entusiaster. Denne gaten finnes også i Meiringen i Sveits, og et eget lite Sherlock Holmes museum finnes også her midt i byen. I kjelleren av dette museumet ligger det mange detaljer fra Sherlock Holmes spennende liv.

Les også Schilthorn – familieferie i alpene i Sveits

Fotoet er fra filmen "The Adventures of Sherlock Holmes (1939)

Fotoet er fra filmen «The Adventures of Sherlock Holmes (1939)

 

 

2014-07-10 Sherlock Holmes Stasjon

Herfra går de nostalgiske trevognene opp til Reichenbach Falls.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mektige krefter er i sving i den 120 meter høye Reichenbach Falls.

2014-07-10 Sherlock Holmes Bane

Trevognene klatrer seg oppover i 61 graders stigning! Vognene går opp og ned hvert 15.minutt, så du bestemmer selv hvor lenge du vil være på toppen!

Skuespiller Benedict Cumberbatch under filmingen av TV-serien

Skuespiller Benedict Cumberbatch under filmingen av TV-serien

Liker du artikkelen Sherlock Holmes siste scene – The Reichenbach Falls?

Liker du artikkelen Sherlock Holmes siste scene – The Reichenbach Falls, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller kommenter på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Har du skrivekløe?

Les her hva du kan gjøre med det. Du inviteres til å skrive din artikkel her på Reiseliv under Din Reiseartikkel

Lik og del

Del artikkelen på dine sosiale medier, gled venner, kjent og bli kjent med noen. Klikk på ikonene under:

Kontakt oss

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:

    Leave a Comment

    Du liker kanskje også

    Reiseliv

    Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.