Home Historisk artikkelarkiv Fascinerende safari i Afrika

Fascinerende safari i Afrika

by Gunnhild Bjørnsti
Fascinerende safari i Afrika

Fascinerende safari i Afrika: Lyden av Afrika er stillhet. Det oppleves ekstra sterkt på kanotur i Okavanga Deltaet, til synet av vannliljer og papyrus siv. Reiselivs Gunnhild Bjørnsti har vært på safari.

For en herlig morgen! Jeg strekker armene opp mot himmelen, mens noen apekatter titter ned på meg fra nabotreet. Jeg hører fuglekvitter og vinden som blafrer i løvverket, men mest av alt stillhet. Ja, en dirrende stillhet som er til å ta og føle på.

For en nybegynner i Afrika, trodde jeg kanskje at løvebrøl hørtes til frokost. Men så opplever jeg bare en intens ro! Jeg skjønner nå den enorme dragningen mange har til Afrikas natur.

Fascinerende safari i Afrika

Jeg er i Botswana, i det vakre Okavanga Deltaet med vannveier på innsjøene formet som korridorer mellom papyrus siv og vannliljer. Det er helt ubeskrivelig vakkert her. Himmelen er så høy, og slettene strekker seg så endeløst mot horisonten.

Etter en natts søvn skal vi på morgensafari, og vi drar mens det fortsatt er tussmørkt. Jeg tusler mot jeepen sammen med to hyggelige rangere som skal guide gjestene i villmarken. Det blir en opplevelse! Det starter med vakker soloppgang. Vi stopper bilen og bare nyter synet av gyllne farger på himmelen. Så kjører vi rolig videre og blir forklart særpreget med lokal flora og fauna. Det er frodig og grønt, med flotte trær som det kjente Baobab, og en del grå, tørre trær som kontraster.

– Elefantene spiser barken og kan skade trærne. Røttene kan også miste festet hvis det regner mye, forteller en av guidene. Så får vi øye på noen sjiraffer som spiser av tretoppene – så utrolig elegant de beveger seg. Vi kjører sakte nærmere og studerer dem i detalj. Det er utrolig å se disse ville dyrene på så nært hold. – Dyrene tenker ikke på biler som en trussel, så de lar oss være i fred så lenge vi holder avstand, forklarer den andre guiden.

Synet av løver er sterkt, litt skummelt

Vi kjører videre og så oppdages noen gribber som sirkler over et område. Vi kjører dit og hva oppdager vi? Løver! To mannlige løver ved et tre som nettopp har drept en wildebeest (gnu) og spist seg gode og mette. De puster og peser, og ligger tungt mot bakken. Og jeg kjenner lukten av blod – det gjør sikkert gribbene også. – Først kommer gribbene og spiser restene når løvene er ferdige. Så kommer hyenene, påpeker guidene. Synet av løver er sterkt, litt skummelt men utrolig spennende. Dette er safari i Afrika.

– Jeg trodde kun de jaktet på natten, sier jeg. – Som du ser, kan de også fange et bytte på dagen hvis de er sultne. Og mannlige løver jakter også, ikke bare hunnløvene som mange tror, blir jeg forklart.

Etter å ha studert de store skarpe tennene til løvene når de gjesper, kjører vi videre. Vi observerer elefanter i det fjerne og en liten leopard som gjemmer seg i et buskas. Da vi stopper for en liten matbit, kikker jeg meg godt rundt før jeg går ut av jeepen. Guidene ler godt, dette er jo deres nabolag – men de er også vant til skeptiske turister. Min nyoppdagete årvåkenhet gir meg innsikt i hvorfor enkelte drar på jakt. Natur og dyreliv er sitrende spennende!

Lunch ved Baobab treet

Jeg bor på en helt fantastisk vakker camp, Xudum, i et område på 25 000 hektar. Gjestene overnatter i vakre villaer i to etasjer, med flott bad, utendørs dusj, himmelseng, takterrasse, basseng og utsikt over en innsjø. De ansatte er hjerteligheten selv. Dette er drømmen om Afrika! Frokosten består av ferskt brød, eggerøre/bacon, all tenkelig pålegg og varme retter laget etter ditt ønske.

Det er åpent kjøkken og man bestiller det man vil direkte fra det hyggelige personalet. All mat tilberedes av ferske råvarer, og det bakes daglig både brød, muffins og kaker. Ferskpresset juice smaker himmelsk og nykokt kaffe gjør morgenstunden komplett. Lunch serveres utendørs på terrassen like ved et stort Baobab tre. Det er stor buffet med sunne, velsmakende retter, det er bare å forsyne seg. Her er også god vinliste, så et glass kjølig hvitvin smaker godt til lunch, også i Afrika.

De ansatte passer på at man hele tiden har nok brød, salt/pepper, olivenolje og drikke på bordet, og de forteller gjerne om hjemlandet sitt Botswana – et område av verden vi ikke kjenner så godt til. Landet har bare knapt 2 millioner innbyggere, en president de liker og stabil politisk atmosfære. Hovedstaden Gaborone har utviklet seg til en moderne storby med shopping, kafeer, uteliv og forretningsstrøk. Folk i Botswana trives, og det merkes på stemningen under hele oppholdet. Jeg kjenner meg veldig trygg, selv i et fremmed land i Afrika.

På kanotur i sivet

Okavanga Deltaet er et eldorado for alle som liker fugleliv. Du kan få med deg en kikkert på båtturer, og titte på fargerike prakteksemplarer. Som gjest kan man velge å oppleve vannveiene med motorbåt eller kano. På båtturen med motorbåt stoppet vi i områder med flodhester. De lå og duppet i vannkanten, dukket ned under vann og kom opp med kraftige pust så vannspruten sto ut av neseborene. Noen steder var det kun noen få flodhester, et annet sted var det en familie på 9 som hadde funnet sin favorittkrok av et idyllisk vann. Vi satt lenge og bare observerte dem.

Kanoturen i en uthulet trestamme (mokoro) var en særegen opplevelse. Nærheten til vannflaten, lyden av rolig padling, synet av vannliljer og fugler var praktfullt og utrolig fredelig. Jeg måtte spørre meg selv: ”Kommer jeg noensinne til å være stresset igjen?” Der og da virket hverdagsliv hjemme langt unna. ”Hakuna Matata” tenkte jeg – no worries på swahili, et uttrykk som ble kjent under filmen Løvenes Konge – og de ordene passet perfekt her.

Walking safariEtter noe dager ville jeg driste meg til ”walking safari”. Jeg var så trygg på guidene, at jeg ikke ville unnvære den opplevelsen. Vi dro fra campen på ettermiddagen og passerte en hel flokk med sebraer. De var utrolig mange og sto bare rolig og studerte oss nysgjerrig. Nærheten til Afrikas natur og dyr på denne dagen var et minne for livet. Vi gikk i underkant av en time. Men jeg hadde lyst til å gå mye lengre. Ja, i all evighet, tenkte jeg da turen var over. Jeg hadde blitt bergtatt av Botswanas natur og vennlige folk.

Ny camp på Nxabega

Det hører med å prøve ulike camper. Neste stopp er Nxabega, hvor vi skal overnatte i luksustelt med bad, dusj og alt man trenger. For å komme dit tar vi småfly fra en liten landingsstripe midt ute i ingenmannsland. Det var her vi ankom første dag, etter fly fra Europa til Johannesburg, så flybytte opp til byen Maun i Botswana. Der ble vi møtt av guider fra reiseselskapet ”& Beyond” som eier campene, og fraktet videre i småfly inn til Okavanga Deltaet. Piloten i dag er fra New Zealand og stortrives i Botswana.

Det er en opplevelse å se det enorme Okavanga Deltaet fra luften. Vi flyr ganske lavt så vi ser dyr, elver og trær forholdsvis nært. Vi får etter hvert øye på en liten landingsstripe og ankommer et nytt område. To guider møter oss med kald vann, det smaker forfriskende – og vi kjører ut på tur i landskapet med stopp for lunch i det grønne. Kylling, salat, sandwiches – alt smaker deilig i friluft. Og jeg kikker meg ikke lenger over skulderen. Vel fremme på Nxabega er det bare å hoppe i svømmebassenget og slappe av i solstolene og lese en god bok før ny tur i jeepen venter. Safari i Botswana kan anbefales.

Alle som vil oppleve Afrikas dyreliv, vakre natur, og liker friluftsliv. Botswana kan kombineres med reise til Sør-Afrika – gjerne til Cape Town og vinområdene rundt, Rovos Rail togtur, Zimbabwe med Victoria Falls eller en rundreise i det sydlige Afrika.

Botswana fakta

Innbyggere: 2 millionerHovedstad: GaboroneStyreform: RepublikkAreal: Dobbelt så stort som Norge Valuta: Pula (BWP) 1 BWP = kr. 0,90Språk: Engelsk (alle innen turisme snakker det) og Tswana (lokalt språk).Klima: Helårs reisemål – fra mai til oktober tørt og man ser langt. Resten av året er vegetasjonen frodigere. Malariatabletter anbefales.Okavango er en elv på 1600 km i det sørvestlige Afrika, og er verdens største innenlandsdelta. Den begynner i Angola hvor den blir kalt Kubango, og munner ut i Kalahariørkenen i Botswana. Det er en av meget få elver i denne størrelsen som ikke renner ut i havet, men danner verdens største innlandsdelta, kjent som Okavangodeltaet. Dette deltaet utmerker seg med sitt svært rike dyreliv, og er en el av fascinerende safari i Afrika.

Liker du artikkelen Fascinerende safari i Afrika?

Liker du artikkelen Fascinerende safari i Afrika, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller om du foretrekker å kommentere på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.