Home Historisk artikkelarkiv Sånn feires julen i Grønland

Sånn feires julen i Grønland

by Reiseliv
2012-12-21 Jul på Grønland Hoved.jpg
Sånn feires julen i Grønland: På mange måter feires julen på samme vis som i Norge. Men det er likevel forskjell. Og med stor julegran fra et skogdekt land i Europa.

Julen er spesielt festlig i Grønland. Den feires med mange levende lys og et vell av de karakteristiske rød-oransje julestjernene som ses i alle vinduer i private hjem og offentlige bygninger.

I byene tennes lysene på juletrærne 1. søndag i advent, og den dagen byr gjerne på ekstra hygge hos de fleste familier hvor det blir laget julepynt, drukket gløgg og spist julegodt.

I de fleste byene stilles det opp et stort julegrantre som er bestilt for lenge siden og seilt opp fra Europa; ja kanskje til og med fra Norge. Så samles man, når juletreet tennes første gang, og synger.

Sånn feires julen i Grønland

Det er en vanlig skikk at barn så vel som de litt eldre, især på bygda ­synger julen inn julaften foran byens hus og heretter bevertes rundhåndet med julegodt av beboerne.

Ofte er den grønlandske julehimmelen også full av vakkert nordlys, så man på alle måter kan kalle julen for en lysets fest i Grønland.

Luciatog den 13. desember, hvor barn med kranser på hodet og lys i hendene synger om helgenen Lucia, er veldig populære på skoler og fritidshjem.

Julaften feires den 24. desember hvor man går rundt juletreet, men gavene har noen av barna allerede fått om morgenen.

Juletre og sang

Sang, fellessang og korsang er en stor del av julen i Grønland, uansett om det er i kirken eller på radio og tv man hører på julesalmene og julemusikken. I kirkene høres ofte to-trestemmig sang selv fra kirkebenkene, da mange grønlendere er vante kirkegjengere- og sangere.

Juledagene brukes på samvær med familie og venner, og det holdes mange små spontane kaffeslabberas rundt omkring i konkurranse med familiejulemiddagene.

For mange er ikke julen fullkommen uten at de har deltatt i en julegudstjeneste, og her er en av de obligatoriske salmene ¹Guuterput¹ (Vår Gud), hvor det sjelden er et øye tørt etterpå.

Julen er alltid hvit

Julen er alltid hvit i Grønland. Hvert eneste år. Kirkene i alle byer og bygder er stappfulle i juledagene, og det holdes prekener og synges samler både på grønlandsk og dansk.

Julaften står menyen på ribbe og and i noen hjem, mens andre foretrekker grønlandsk lam, moskus eller reinsdyr, alker og ryper, alt etter hvor i Grønland man bor – lam i sør, reinsdyr i nord.

I Grønland er tradisjonen at julestjerner og annen julepynt først fjernes den 6. januar, helligtrekongersdag. Men innen da har uttrykket ¹Juullimi Pilluarit¹ blitt hørt utallige ganger overalt i Grønland ­ det betyr ¹god jul¹.

Liker du artikkelen Sånn feires julen i Grønland?

Liker du artikkelen Sånn feires julen i Grønland, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller om du foretrekker å kommentere på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.