Home DestinasjonerAmerika Reisetips: Argentinsk tango, biff og vin

Reisetips: Argentinsk tango, biff og vin

by Per Henriksen

Reisetips: Tango, biff og vin er Argentina i tre ord. Landet er underkjent som både ferieland og vinland. Buenos Aires er bare 11-12 timer unna med fly til en pris tur/retur på mellom 7000 og 8000 kroner. Og når du endelig er der, da er varer feriepengene lenge. Argentina er billig.

Landet er stort, og har flere tidssoner, men generelt er den gode tiden fra desember til mars. Når vinteren biter og blåser her hjemme, er det sommer i Argentina, og badestrendene frister, vingårdene i Andesfjellene er grønne, og over hele landet freser biffen på grillen og vinglassene fylles.

Buenos Aires er et naturlig punkt å slå seg til noen dager, kjenne storbyen på pulsen. Og den som savner Norge en stakket stund, kan jo ta en tur til Subito Sotto il Ponte, en restaurant som drives av norske Trine Røed. Denne ligger bare fem minutters gangavstand fra det store luksusshoppingsenteret Patio Bullrich.

Lunsj er det viktigste måltidet i Argentina. Dette er tiden da de fleste drar hjem for å spise det kraftigste måltidet. Og det betyr også at lunsjen også er vellaget med masse ingredienser, og god tid. Og det som kan kalles typisk argentinsk, har røtter fra latinske land i Europa, med mye kjøtt, pasta og brød. Supper er også en vesentlig del av måltidet og spiller en stor rolle i mattradisjonen, tykke og kraftige. Ofte et måltid i seg selv for den som ikke er storspist.

Det er ikke rent få som hevder at Argentina har verdens beste biff. Argentinerne er utrolig flinke til å tilbrede kjøttet på og lage gode tilsettinger. Ute på pampasen er det en besetning på rundt 50 millioner kuer av mange ulike raser som rusler rundt og tygger i seg kraftig, energirikt gress. Med slike råvarer og kjærlighet for tilberedelse av biff blir stekingen en tilnærmet avansert kunst, hevet over vanlig kokkekunst.

Det er ikke uvanlig at en god restaurant serverer nettopp en slik vellaget og solid biff til 40 – 50 kroner. Og velger du en rødvin produsert i Argentina legger du på 40-50 kroner for en hel flaske.

Chile er det landet vi ofte tenker først på når vi snakker god søramerikansk rødvin. Dette har først og fremst å gjøre med at Chile har satset stort på eksport i mange år, mens Argentina har produsert til eget bruk, og ikke vært så opptatt av å sende godvarene ut av landet.

Men argentinsk vin finner mer og mer veien til nye markeder, blant annet i Norge. Og nå ligger argentinsk vin blant de 10 mest populære vinland her i landet.

En vin som nylig har funnet veien til hyllene på Vinmonopolet, er Soñador Malbec.

Soñador Malbec er fremstilt på 100% Malbec fra forskjellige vinmarker i San Rafael utenfor Mendoza og ligger 600-700 meter over havet. Navnet Soñador kommer av Juan Cidrón, en spansk prest som i 1556 hadde meg seg de første vinplantene til Argentina, og som fikk navnet «El Soñador» – the dreamer.

Denne vinen passer utmerket godt til en solid biff med mye godt tilbehør, slik som pannestekt asparges, østerssopp, mandelpotetpuré og soppsaus. Ikke så rent lite argentinsk dette heller.

Her er en oppskrift for 4 personer:

Ingredienser800 g indrefilet av storfe, 1 ss margarin eller olje, 1 ts nykvernet, sort pepper og 1 ½ ts salt.Tilbehør pannestekt asparges og østerssopp:16 stk. frisk grønn asparges, 1 ss olivenolje, ½ ts salt, ½ ts nykvernet pepper og 250 g østerssopp eller annen god sopp.I tillegg mandelpotetpuré:600 g mandelpotet, 2 dl melk, 2 ss smør, ½ ts nykvernet pepper og ½ ts salt. Så en god soppsaus:200 g frisk sjampinjong, 1 stk. finhakket sjalottløk, 1 ts margarin, 1 ts olivenolje, ½ ts salt, ¼ ts pepper, 2 dl kjøttbuljong (utblandet) eller kraft, 1 dl kremfløte og 1 ss lettrømme. Slik gjør du:1. Skrell og kok potetene. Sil av vannet, og damp dem tørre. Mos potetene, tilsett melk og smør og rør godt. Smak til med salt og pepper.2. Skrell den nederste delen av aspargesen. Skjær østerssoppen i skiver. Vend asparges og østerssopp i litt olje, og krydre med salt og pepper. Stek på middels god varme i panna, eller bruk en grillpanne.3. Del sjampinjongene i 4 og brun dem i panna med smør og olje, sammen med sjalottløk. Smak til med salt og pepper. Tilsett buljong og fløte, kok inn til du får en saus med passe tykk og fin konsistens.4. Del indrefileten i 4 like store biffer og krydre dem med salt og pepper. Brun dem på sterk varme. Etterstek på lavere temperatur i 2-3 minutter på hver side for medium stekt biff.

Litt om vin:

Det er mye kultur og vinkunnskap rundt en vinglede mange setter pris på. Vinforedrag er populært, ofte sammen med vinsmaking og vintips fra en vinekspert som kan fortelle om vingårder, vinproduksjon, lagring av vin, enkle viner, kvalitetsviner og hvordan ulike viner bør serveres til god mat, enten det er kjøtt og biff, svin, fiks, sjømat, fugl og vilt.

Vinmonopolet tilbyr over 10 000 varer i sin prisliste fra fast sortiment og bestillingsutvalg. Nye varer lanseres annenhver måned. Vareutvalget har oppdatert lagerbeholdning fra nettbutikkens* lager og henter beholdingsinformasjon fra butikkene tre ganger per dag.

Vin er fellesbegrepet på flere varianter av alkoholdholdig drikke, og også alkoholfritt. Det største vinkonsum er rødvin, deretter hvitvin, rosévin, musserende vin, fruktvin og sterkvin slik som portvin, sherry m.m. Noe av dette som drikke til mat eller aperitif. I Vinmonopolets vareutvalg er også øl og brennevin øl.Det største vinproduserende land i verden er Frankrike, Spania, Italia, Portugal, Australia, Chile, Argentina, USA, (California) Østerrike og Sør-Afrika.

Disse landene har stor produksjon av mange varianter av vin, og enten det gjelder fransk vin, spansk vin, italiensk vin, portugisisk vin, australsk vin, chilensk vin, argentinsk vin, amerikansk vin, østerriksk vin eller sørafrikansk vin er det mulig å fa billige, les rimelige viner til en rimelig pris, og dyre kvalitetsviner.

De mest kjente druemerker er Cabernet Saugvignon, Chardonnay, Chenin Blanc, Gamay, Gewürztraminer, Grenache, Merlot, Pinot Noir, Riesling, Saugvignon Blanc, Sémillion, Syrah (Shiraz) og Zinfandel. En del andre druemerker er Barbera som gir lett, fruktig italiensk rødvin. Colombard gir friske, skarpe hvitviner i Frankrike, California og Australia. Müller-Thurgau er en middelmådig slektning av Riesling og brukes i billige tyske hvitviner. Muscat omfatter flere beslektede hvite sorter.

Alle har en utpreget muskatellaroma og druesmak. Den dyrkes i hele Sør-Europa. Nebbiolo (rød) brukes til italiensk Barolo. Pinot Blanc og Pinot Gris gir hvitviner i Italia, Frankrike og Tyskland. Pinot Blanc ligner Chardonnay, Pinot Gris er mer aromatisk. Sangiovese (rød) er den viktigste druen i Chianti. Sylvaner er en riktbærende druesort som gir tørre hvitviner. Tempranillo (rød) er hovedsorten i Rioja og Viognier gir Condrieu, en utmerket tørr, hvit kvalitetsvin som er parfymert og fyldig.

VINO - Argentina Sanador 0903 Biff

Stor biff, asparges, østerssopp, mandelpotetpuré og soppsaus, ikke så rent lite argentinsk dette heller.

VINO - Argentina Sanador 0903 Dansere

Sensuell tango i Argentina

VINO - Argentina Sanador 0903 Rytter

Hva er vel mer argentinsk enn rytter, bredbremmet hatt og fascinerende natur.

VINO - Argentina Sanador 0903 Hoved

Trinn for trinn, stepp inn i tangoens verden, og argentinsk matkultur og vin. Alt er like elegant. Lær å danse tango her.

 

Motorsykkeltur: Dit få drar på to hjul

Motorsykkeltur i Argentina, stopp og nyt livet der du har lyst!

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.