Home DestinasjonerAmerika Arizona, med Grand Canyon som ligner verdens ende

Arizona, med Grand Canyon som ligner verdens ende

by Per Henriksen

Arizona: Gud må ha hatt en enorm kniv den gangen han skar ut Grand Canyon, for å komme gjennom mange millioner av år med lag av sand, stein, jord og alt av jordisk materiale. Nærmere 50 mil ble kløfta, tilsvarende Oslo-Trondheim. Og opptil 1600 meter dyp, tre kilometer bred.

Grand Canyon er en av de store turistattraksjonene i USA, og i Arizona i særdeleshet. Nærmere fem millioner mennesker besøker et av de tre utsiktpunktene mot denne revnen i jordskorpa. Med en utsikt som kan gi en følelse av å stå verd verdens ende, dersom man trodde at jorda var flat.

Hvordan er den blitt til, om man ser bort fra gudstroen og kniven til Gud? Helt i bunnen går Coloradoelva, og det er denne som er selve byggmesteren, eller graveren om man vil. Tålmodig og møysommelig har vannet rent der, i flere millioner år, dradd med seg sand og småstein og slipt seg dypere og dypere.

Forvitringen i fjellsidene, sammen med mange sideelvers og bekkers graving under regnskyll, har bidratt sterkt til å skjære ut fjellet i merkverdige former.

Kløften går gjennom en høyslette som ligger i flere trinn, fra 1500 til 3000 meter over havet. På de høyeste platåer vokser det en del vakker furuskog, kalt yellow pine. Her kommer det mye snø om vinteren, og inviterer til å utfordre fotokreativiteten. Andre partier rundt Grand Canyon er høysletter og stepper. Bunnen blir betraktet som ren ørken og det finnes knapt vegetasjon der.

Den første europeeren som kom til Grand Canyon var spanjolen García López de Cárdenas i 1540. Da hadde det allerede bodd indianere i området i over 3 000 år.

Et naturlig utgangspunkt for å se Grand Canyon som ligger i Arizonia, er Las Vegas, gamblingbyen midt ute i ørkenen sør i Nevada. Både til South Rim og North Rim er det drøyt 4 timer. Til Skywalk er det kun et par timer.

Las Vegas er for øvrig en opplevelsesrik by, med full fart døgnet rundt, og 24 timers frokostservice. Folk fyller spillehallene til de små timer, mange sover til ettermiddag dagen etter og da er det tid for en kraftig frokost før neste spillerunde. Men rådene fra erfarne Las Vegas-besøkende er; ikke spill deg bort om du også skal besøke Grand Canyon.

Og da til Grand Canyon: South Rim er åpen hele året, og du kan komme dit med tog fra Flagstaff, eller bil, i løpet av halvannen time.

North Rim er åpen fra midten av mai til midten av oktober, og ligger 350 m høyere enn South Rim. Hit kan du komme med bil fra St. George og andre byer i sørlige Utah.

Langt vest i Grand Canyon, i Mohave County, i Arizona ligger turistattraksjonen Grand Canyon Skywalk. Det er en hesteskoformet glassplattform hvor du kan se 1000 meter rett ned i canyon, under føttene dine. Attraksjonen drives av en lokal indianerstamme – Hualapai.

Vil du gå ned til bunnen, så går det to kløvveier fra sørkanten. Men du bør være i topp fysisk form og regne med 12 til 15 timers marsj til sammen ned og opp. Og medbrakt masse vann. Som nevnt er det ørken dypt der nede.

Alt er jo stort i Amerika, som det heter, ofte med noe overdrivelse. Men ett er sikkert; Grand Canyon er verdens største canyon.

Om du ikke tror det, se selv! Arizonia er spennende!

Vil du bli flinkere til å ta bilder når du reiser? Sjekk her!

Las Vegas - gamblingbyen midt ute i Nevadaørkenen.

Las Vegas – gamblingbyen midt ute i Nevadaørkenen. Foto: Pixabay

2016-06-15 Grand Canyon Utsikt

Majestetsike Grand Canyon ved solnedgang, sett fra South Rim. Foto: Per Henriksen

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.