Home DestinasjonerEuropaK - Korsika Kreta Kroatia Kypros Konalve i Kroatia, en liten hemmelighet like utenfor Dubrovnik

Konalve i Kroatia, en liten hemmelighet like utenfor Dubrovnik

by Mona Haugen-Kind

Konalve i Kroatia, en liten hemmelighet like utenfor Dubrovnik: 20 km sør for den kroatiske byen Dubrovnik ligger Cavtat i Konavle regionen. En noe ukjent destinasjon for mange per dags dato, men noe som antagelig kommer til å forandre seg da de er kåret som en av Europas beste destinasjoner for 2019 sammen med store kjemper som Paris og London.

Konavle er den sørligste regionen i Kroatia og her bor rundt 9500 innbyggere. Regionen er delt opp i tre områder; den steinete kysten, den sentrale delen med jordbruk og fjellene mot Bosnia.

En tredjedel av Konavle er dekket av skog, og det er spennende å ta turen inn i disse eventyraktige skogene. Her ligger gamle akvedukter det ser ut som romerne har glemt, brukt til å frakte vann til de ulike produksjonsstedene inne i skogene.

For ja, skogen utenfor den lille kystbyen Cavtat har blitt brukt til å produsere mye forskjellig.
En kan vandre under trærne å støte på gamle maismelmøller omgjort til små museer, olivenmøller, hus hvor ullklær ble produsert, og til og med silke!

Man har funnet spor etter at folk har avlet silkeormer og lagde silkeklær siden 1400-tallet og dette var en stor industri frem til 1960-tallet. I dag er det kun 10 familier som avler silkeormer, og i mai kan man som turist være med på prosessen med å lage silke.

Vingården Karaman Winery

 

Vinranker med den ytterst lokale druevarianten Malvasija Dubrovačka. Foto: Mona Haugen-Kind

 

Mellom skogen og fjellene finner man en del spennende vinhus, ett av de er Karaman Winery.

Vinranker med den ytterst lokale druevarianten Malvasija Dubrovačka. Foto: Mona Haugen-Kind

Karamanfamilien har 5 hektar vinmark, kun beplantet med den ytterst lokale druevarianten Malvasija Dubrovačka.

Det var Niko Karaman, ønolog og eier av vinhuset som fant de 3 gjenværende plantene med druevarianten i 2002, i en liten landsby.

Han tok med seg eksperter fra fakultetet for Agrikultur i Zagreb til Konavle, for å revitalisere og beskytte nettopp denne druen. Og man kan trygt si at han har lyktes!

I dag tar han og kona i mot tørste turister, og forteller med glede om vinhuset og regionen, mens de server vinen de produserer og deilige lokale delikatesser.

Delikatesser og vin har også den fantastiske restauranten Konavoski Dvori en finner inne i skogen ikke langt fra Karaman Winery.

Den ligger helt unikt til ved elven Ljuta, og er en ombygd mølle.

Restauranten med de rustikke retter

Nydelig, lokal og rustikk matopplevelse! Foto: Mona Kind-Haugen

 

Her på Konavoski Dvori lages rustikke retter på gamlemåten. Mens man nyter deilig ost og spekeskinke til forrett, prepareres det langtidsstekte lammekjøttet på kull like ved. Vinlisten er lang og god, desserten søt og deilig.

En unik restaurant, den lille prikken over i`en er at de ansatte rusler rundt i tradisjonelle drakter.

For mange er nok kysten det mest forlokkende på ferie i Kroatia, byen Cavtat ligger med utsikt mot Dubrovnik på ene siden og Konavle på andre og blir ofte kalt «lille-Dubrovnik».

Konalve ligger på en vakker halvøy

Byen ligger vakkert til på en halvøy og kan skilte med både strand, båthavn og en flott strandpromenade med restauranter og kafeer. Byen har drøye 2000 innbyggere og har en herlig atmosfære.

Selv om mange drar hit for late dager og avslapping er det mye å se og oppleve. Her er det romerske ruiner, et nydelig mausoleum, flere kunstmuseer, kirker og militærfort. Mye for historieentusiasten!

For den som jakter på adrenalin i ferien har de alt fra ATV-kjøring til vannsport.

Av overnattingsmuligheter finner man strandhotell, leiligheter og villaer og agroturismoer, alt etter interesse.

Det er absolutt å anbefale å ta turen utenfor Dubrovnik, før alle andre gjør det!

Liker du artikkelen om Konalve i Kroatia, så gi oss like på Facebook

 

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.