Home Din reiseartikkel Keiserinne Elisabeth, Østerrikes vakre som endte tragisk

Keiserinne Elisabeth, Østerrikes vakre som endte tragisk

by Reiseliv
Keiserinne Elisabeth

Keiserinne Elisabeth som ble kalt Sisi, var gift med keiser Franz Josef I av Østerrike. Hennes liv burde vært fullt av lykke og glade dager. Men selv ikke en keiserinne av en stormakt i Europa kan slippe unna tragedier, depresjoner, ensomhet – og en morder. Jeg har besøkt Sisi Museum i Wien som gir et dypt inntrykk i en keiserinnes hverdag, hennes liv og følelser. Hun var vakker, og lot seg aldri portrettere etter at hun hadde fylt 30 år.


Dette er et blogginnlegg av vår leser Ceciie Søderstrøm. Du kan selv legge inn din reiseartikkel med bilder her


Sisi Museum var ett av de mange interessante museer jeg besøkte da jeg nylig var i Østerrikes hovedstad. Byen som ikke minst er kjent for sitt musikkliv og nyttårskonserter.

Masse museer

Keiserinne Elisabeth

Fra et av rommene i Hofburg-palasset. Alle foto: Sisi Museum

Og så er Wien fult av flotte og interessante museer: I tillegg til Sisi Museum, kan nevnes Scönbrunn Slott, Hundertwasser Haus, Kunsthistorische museum, Hofburg-palasset, museet for grafisk kunst Albertina, palasset Belvedere med mye kunst av blant annet Gustav Klimt, Liechtenstein Museum, Leopold Museum, Kunsthaus Wien, og hele Museumsquartier.

Det er for øvrig laget en musikal om keiserinne Elisabeth. Denne er lite kjent her hjemme, men har gått for fulle hus i Wien etter premieren første gang i 1992. Siden den gang er musikalen spilt på en rekke scener i Europa, mange land i Asia, Sverige og Finland. Det ble også spilt inn en film om Sisi i 1955.

Men tilbake til museet. Dette ligger i Hofburgpalasset midt i Wien. Museet ble åpnet i april i 2004, 150 år etter at Elisabeth giftet seg med keiser Franz Joseph I.

Keiserinne Elisabeth med personlige eiendeler

Keiserinne Elisabeth

Et av Keiserinne Elisabeths mange kjoler kan du se i Sisi Museum.

I museet kan du se mange av hennes personlige eiendeler, kjoler og klær, blant annet en kopi av hennes bryllupskjole, hennes morgenkåpe, parasoll, hansker, vifter m.m. Alt i en design som sømmer seg for en keiserinne av en ledende stormakt i Europa på 1800-tallet.

Flere rom som ble brukt av keiserinne Elisabeth er satt i stand slik de var på den tiden hun bodde her, blant annet soverommet, badet og trimrommet.

Hun var meget nøye med å ta vare på sin vevre og vakre kropp, og blant annet spiste hun ikke etter klokken fem på ettermiddagen.

Hun var overbevisst om det helsebringende ved å sitte lenge i badekaret, fylt til randen med kaldt vann.
Hennes hår var langt og flott, og hun brukte flere timer hver dag til å stelle dette og sette opp i mange kunstneriske former. De malte portrettene i museet viser tydelig hvor dyktig hun var med sin hårkunst.

Residens i 600 år

Palasset Hofburg tjente som residens for det østerrikske Habsburgdynastiet i 600 år. I tillegg til å oppleve keiserinnens liv på dette slottet, er også flere rom tilhørende keiser Franz Joseph i dag tilgjengelig for turister.

Prakten, storslåttheten og luksusen som de keiserlige omga seg med, er så enorme at du bør gi deg god tid ved et besøk ved dette museet.

Og det er verd tiden du bruker. Alt fra de store malerier, høye dører, store vegger med silketapeter til små detaljer tar tid å kikke på.

Blant annet kan du se en skulptur av Elisaabeth som også var dronning av Ungarn.

Utenfor Hofburg, rett nede på hjørnet ved hovedinngangen ligger konditoriet Demel. Dette har sin historie ved at nettopp hit spaserte Elisabeth hver dag hun tilbrakte på slottet, drakk sin te og spiste litt søtt. Konditoriet er fortsatt av det fasjonable slaget, dog ikke det billigste i Wien. Men artig å ta en liten rast der, og tenke over at dette var den østerrikske keiserinnens favorittkonditori.

Et lite tips fra meg, besøk Sisi Museum, en ekstra opplevelse – når du først er på ferie i Wien.

Keiserinne Elisabeth

Maleri av Keiserinne Elisabeth.

Liker du artikkelen om Keiserinne Elisabeth, så gi oss like på Facebook

Få nytt fra Reiseliv på epost. Se hva vi tilbyr og bestill nyhetsbrev her

Sjekk og bestill hotell i Wien her

Et godt hotell å bo på i Wien er   Motel One Wien Staatsoper som har sentral beliggenhet og tillater enkel tilgang til områder med shopping, sightseeing og underholdning i Wien. Wien har mange kjente attraksjoner, som Hofburg keiserlige palass og Kapusinerkrypten, ligger innen gåavstand fra Motel One Wien Staatsoper. Det finnes også en rekke populære restauranter og barer i nærheten.

Keiserinne Elisabeth

Det er 400 trendy rom på Motel One Wien Staatsoper.

Du kan søke hoteller verden rundt og bestill direkte her på Reiseliv


.. ... .
Reiseliv er Norges eldste reiselivsmagasin på Internett, startet i 2000.

Matglede av det rare på landsbygda i Kina

Foto: Katharina Wiig
Livet i Baoding er avslappet og gjøremålene utføres som i gamle, gode tider.

Få nytt fra Reiseliv på epost. Se hva vi tilbyr og bestill nyhetsbrev her

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.