Home DestinasjonerEuropaP - Polen Portugal Helgetips – Ovnsbakt klippfisk og portugisisk rødvin

Helgetips – Ovnsbakt klippfisk og portugisisk rødvin

by Per Henriksen

Helgetips: Mange ikoner dukker opp i hodet når man tenker på Portugal. Men særlig to smakfulle er klippfisk og vin. Klippfisk fra Norge til Portugal, og vin fra Portugal til Norge. En vidunderlig kombinasjon. Her har vi to muligheter; reise til Portugal eller ta nytelsen på hjemmeplan. Vi gir deg tips om begge deler!

Mandag til fredag er ofte hektiske dager og liten tid til både kjøkken og lange middager. Endelig helg, og da gir vi en liten smakebit på et godt måltid, drikke og tips om et reisemål, når det blir ferie. God Helg!

Norge har gjennom flere hundre år eksportert klippfisk til Portugal som i sin tur har utviklet mange deilige retter bygget på den norske tørrfisken. Portugal har også mange hundre års tradisjon med å produserer vin, ofte tilpasset nettopp klippfisk. Dette kan portugiserne.

Først et tips om å reise til et vindistrikt i Portugal. Flere flyselskaper flyr fra norske flyplasser direkte til Porto, Søk på nettet, for eksempel; fly oslo porto og du får et bra utvalg.

Et anbefalt reisemål for å komme inn i et vakkert vindistrikt er regionen Douro. Her ligger det flere vinhus og hoteller, blant annet Quinta do Portal, og hotellet Casa das Pipas. Hit er det halvannen time innover i landet, med leiebil fra flyplassen i Porto. Kjøreturen er i seg selv en opplevelse omringet av det beste blant portugisisk landskap. Toget tar drøyt tre timer. Forbes Magazine har valgt Casa das Pipas som en av The TopTen International Wine Destinations. Casa das Pipas´ hovedbygning er tegnet av den kjente arkitekten Álvaros Siza Vieira som fikk Pritzker Architecture Prize i 1992.

Douro er et langt, bredt dalføre hvor den mektige elven med samme navn, slynger seg gjennom flatt landskap, mellom fjell bølgende landskap, og ender ut i Atlanteren ved Porto. Regionen har kalde vintre og hete, tørre somre. Douro skal faktisk være det første området i verden som ble registrert og målt opp som eget vindistrikt. Dette skjedde i 1756 og Portugal har også de eldste vinlovene i verden.

Portugiserne har vært flinke til å ta vare på de typiske egenskapene ved sine viner, og et strengt regelverk kan ha bidratt til dette. Vinlovene ble omarbeidet i forbindelse med at landet ble medlem av EU i 1986. Rødvinene fremstilles også mest på lokale sorter, og noen av de vanligste er Alfrocheiro Preto, Alicante Bouschet, Baga, Bastardo, Carignan, Graciano (Tinta Miúda), Moreto, Mourisco Tinto, Negra Mole, Periquita, Ramisco, Tinta Amarela, Tinta Barroca, Touriga Nacional, Tinta Roriz (Tempranillo) og Touriga Franca.

Men la oss gå videre på hjemmeplan, finne frem til en god vin fra nettopp Douro og teste denne sammen med et hjemmelaget klippfiskmåltid.

Et søk i Vinmonopolets nettbutikk etter vin fra Douro gir Portal Douro Red, som kommer i en 2 liter Bag-in-Box til kr. 249,70. Den har preg av mørke bær og urter, innslag av tørket frukt og litt krydder. Balansert vin med en god ettersmak. Vinen lages av druesortene
Tinta Barroca , Touriga Franca og Tinta Roriz.

På spørsmål til produsenten i Portugal, Quinta do Portal svarer de at druene er plukket for hånd og at vinen ble laget med tradisjonelle teknikker. Vinen fikk også et kort opphold i brukte franske eikefat.

Det blir videre opplyst at Quinta do Portal er et familieselskap som er basert i Douro-dalen i det nordlige Portugal. Familien har produsert portvin helt tilbake siden 18-hundretallet. Ut fra dette har de utvidet produksjonen til rødviner som er blitt anerkjent både nasjonalt og internasjonalt i løpet av de siste årene.

Vinen passer godt til vegetarmat, smaksrike fiskeretter, kjøtt og ost, eller alene.

Vi har fått en oppskrift fra Maj-Britt Aagaard, som driver spiselandslaget.com, en oppskrift med klippfisk som er litt «safe» sammen med portugisisk vin, Portal Douro Red spesielt. Maj-Britt har gitt retten navnet “Ovnsbakt klippfisk med semitørket tomat, hvitløk, salvie og rosmarin”.

Hun skriver på sin hjemmeside at; “Jeg er sterkt troende når det kommer til klippfisk. Og derfor er jeg heller ikke redd for å misjonere voldsomt på dens vegne. Hvorfor spiser vi nordmenn ikke mer av denne matkulturskatten?”

Det skal ikke så mye til for å lage en nydelig klippfiskrett, ifølge hennes oppskrift. Det begynner med 300 gram klippfiskloins, hvitløksfedd i tynne skiver, cherrytomater, osv osv. Men det beskriver Maj-Britt Aagaard best selv på sine hjemmeside spiselandslaget.com.

Ha en god helg, og hyggelige måltider!

Bilder under er fra hotellet Casa de Pipas i Portugal:

2018-09-04 Casa das Pipas interior 500

2015-09-04 asa_das_pipas_piscina_3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.