Home DestinasjonerEuropaP - Polen Portugal Portugal: Korkskogene ved Middelhavet

Portugal: Korkskogene ved Middelhavet

by Yvette-Marie Solem

Portugal: Lyden av kork som spretter ut av en vinflaske forbindes ofte med feiring og glede. Det hele starter i korkskogene ved Middelhavet.

Portugal er verdens største produsent av kork som brukes i vinflasker. Verdens største korkskog finnes bare i Portugal, mens Spania, Frankrike, den italienske øya Sardinia samt Nord-Afrika har noen få av disse.

Fascinerende landskap med tall

Korkskogene i Portugal er et fascinerende skue der de står strippet for sin bark. Turistene som reiser til denne delen av Portugal, leier seg ofte sykler for å utforske disse imponerende korkskogene i Alenjento.

Mens man utforsker disse korkskogene, ser man at alle korktrærne har forskjellige tall som er malt på trestammen. Hele ni år tar det for korkbarken å vokse ut til den er moden for innhøstning. For å holde styr på disse områdene, får alle trær tildelt et tall. For eksempel betyr ett 6-tall at treet ble sist strippet i 2006. Da må man vente hele 9 år før korken er vokst tilbake, og er først klar for neste runde i 2015.

Vinkorker lages kun fra korktrær som er minst 40 år gamle.

Vinkorker lages kun fra korktrær som er minst 40 år gamle.

Korktrærne må bli hele 40 år gammel før barken vokser seg tett nok til å kunne brukes som korker til vinflasker. Dersom treet er under 40 år, blir korken som høstes inn brukt til gulvfliser, veggisolasjon, korktavler, vesker, skosåler, fiskestenger og brukes til og med for å isolere romskip siden kork tåler høy varme. Ved innhøstningen som skjer mellom juni og august hvert år ser man enorme hauger av høstet kork stablet ved veiene som kjøres av gårde til korkfabrikkene i Nord-Portugal.

I motsetning til andre former for skogbruk, der trær blir hogget ned – blir korktrærne stående i flere hundre år. Det er kun barken fra disse trærne som brukes til korkprodukter.

Høydepunktet for mange turister

For mens korkskogene ligger i sør mellom Lisboa og Algarve, ligger selve korkfabrikkene i nord. Høydepunktene for mange som besøker disse områdene i Portugal er nettopp disse imponerende korkskogene.

Så mens du sitter der i skyggen under et korktre og hviler ut etter en lang, utforskende sykkeltur i korkskogene i Portugal- kan bare tanken på hva barken som står rett bak deg brukes til – gjøre en riktig så imponert.

 

Les også: 

Portugal: Det gode liv på vingård

Martinhal – familieparadiset i Algarve

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.