Home Destinasjoner Sommerferie i elbil – 10 bud for deg som føler litt usikkerhet

Sommerferie i elbil – 10 bud for deg som føler litt usikkerhet

by Per Henriksen

Sommerferie i elbil er aktuelt for svært mange som skal tilbringe ferien i Norge. Er det første gang du og familien legger ut på en så lang tur, da bør du forberede deg på en annen måte enn da du tidligere sveivet i gang dieselbilen eller 98-oktanen.

Rundt i landet er det nå mange elbileiere som er klar for sommerferie. Noen med erfaring fra tidligere år, noen for første gang på langtur med fullpakket bil.  Hvordan kan du best forberede deg til å ha en fin og problemfri sommerferie i elbil? Her er 10 tips som holder god stemning i bilen, på veier gjennom daler og over fjell når du skal ha sommerferie i elbil.

Sommerferie i elbil – forbered turen grundig

Klargjør bilen er første bud
Første og viktigste skritt er å klargjøre bilen. Fulladet batteri hjemmefra er en selvfølge. Et greit eksempel på ladning er hjemmeladeren Easee og smart lade-appen fra True Energy. Dekktrykket trenger sjekk og kanskje litt korrigering for at det er som det skal, på alle fire hjul. Alt utstyr pakkes og lastes trygt i bilen, så ingen løse sekker eller støvler danser rundt blant passasjerene.

Beregn energiforbruket er andre bud
Bruk kalkulatoren, et hendig verktøy for alle som ikke er matteekspert, fordi da kan du – og les bør du – beregne hvor langt du kan kjøre per opplading. Er lasten tung – eller om bilen trekker campingvogn, – vil dette påvirke rekkevidden. Det må du ta hensyn til ut fra det som er spesifisert fra produsenten på bilen din.

Planlegg reiseruta er tredje bud
Når du kjører langt med elbil, er det også lurt å sjekke kartet godt før start. Her må du funne de forskjellige ladestasjonene befinner seg langs den ruta du helst vil ta. Google Maps, PlugShare og andre apper kan hjelpe deg med å finne ladestasjoner. Sjekk også ladealternativene i området du skal besøke. Kanskje hotellet ditt har ladestasjon? Eller kan du lade mens du besøker et kjøpesenter eller en nasjonalpark? Benytt enhver anledning til å fylle på energi.

Vit hva ladetettheten er, er fjerde bud
Ladetetthet handler om hvor mange ladestasjoner du kan finne innenfor et gitt område. Nye ladestasjoner dukker opp overalt, men det kan være vanskelig å finne disse. Så her har du en jobb å gjøre. En del av dette fjerde tipset er Ladestasjoner.no hvor du kan finne både iOS- og Android-apper til mobilen din.

Via ladetetthet får du en idé om hvor mange, og hvor gode ladealternativer som finnes, når du besøker eller kjører gjennom et område.

Vurder å bruke én ladeleverandør er femte bud
Avhengig av hvor du skal på ferie og hvilken rute du velger, er det flere leverandører av ladeløsninger og ladestasjoner. Det kan være en fordel å velge én eller flere før starten av turen. Dette gir deg større sjanse for å bruke hurtiglading underveis, og kan samtidig redusere kostnadene ved lading.

Uansett hvilket selskap du velger å registrere deg hos, er det lurt å teste apper og ladere før avreise, slik at du vet hvordan det fungerer.

Ha reservekabelen klar er sjette bud
Ladekablene du skal bruke under turen, kan variere. Noen steder vil det for eksempel være stikkontakter, men ingen dedikerte ladestasjoner. Ha derfor en reservekabel klar.

Spør andre elbileiere er syvende bud
En av de beste kildene til kunnskap og innsikt om kjøreturen, er andre elbileiere. Be om råd i nettforum og reiseforum, hvor medlemmer deler sine erfaringer. Du kan finne andre som har besøkt de samme områdene du vurderer å kjøre til, og høre deres erfaringer fra turen.

Planlegg pausene – og ta hensyn til nestemann er åttende bud
Vi er store tilhengere av ladehygge. Med det mener vi å ta deg tid til å nyte pausene under turen. Kanskje spille et spill med barna, eller ha en ekstra lang lunsj og nyte kvalitetstid sammen, mens bilen lader. Med litt planlegging og fantasi kan pausene underveis gjøres til egne miniferier.

Husk også noen laderegler; ikke parker på en ladestasjon lengre enn nødvendig, ofte holder det å lade bilen opp til 80 % kapasitet. Du kan også legge en lapp i ruta dersom du forlater bilen under lading, slik at nestemann i køen vet omtrent når du kommer tilbake. Om alle er flinke til dette, blir ladekøene kortere i sommerferien.

Kjør konservativt, bud ni
Jo raskere eller mer ujevnt du kjører, jo fortere tømmes batteriet. På lengre turer bør du etterstrebe å kjøre så smidig som mulig. Ved å holde deg til fartsgrensene og kjøre stabilt, også kalt konservativt, kan du spare en opplading.

Nyt turen, bud ti – og kanskje det viktigste?
Med 10 tips kan det høres ut som det er vanskelig å bruke elbilen på ferie. Men det er ikke tilfelle. Det krever bare en litt annen tilnærming, hvor du må bremse ned og nyte turen. Samtidig er elbilen mye mer stillegående, og gir muligheter og opplevelser som du ikke kan få andre steder. Og når alt kommer til alt, er ikke det hva ferie handler om?

Artikkelen er utarbeidet av True Energy i samarbeid med LOS. Les mer om hvordan du automatisk kan lade elbilen billigere via din smarttelefon

Liker du artikkelen om sommerferie i elbil, så gi oss like på Facebook.


Elbil med campingvogn Geiranger og Trollstigen

elbil

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.