Home Historisk artikkelarkiv Samsø-spesialiteter for ganen

Samsø-spesialiteter for ganen

by Reiseliv
Samsø-spesialiteter for ganen

Samsø-spesialiteter for ganen: Den danske øya er kjent for flotte naturopplevelser for både barn og voksne. Øya er i tillegg leverandør av et vell av unike lokale spesialiteter.

Eple-gastrique, SamsøAperitif, solbærsnaps og rødbetesennep er alle eksempler på godsaker som produseres på øya.

Naturen på Samsø er ideell til dyrking av en bredt spekter av produkter, alt fra poteter og rødbeter til solbær og gresskar. For øyas virksomheter er det derfor en selvfølge å bruke de lokale råvarene til å fremstille delikate og unike produkter som smaker av Samsø.

Fordi ingrediensene dyrkes og høstes rett utenfor døren, er tilbudet av produkter avhengig av årstiden. Produsentene på øya tryller råvarene om til unike spesialiteter som gir et frisk pust til matpakken, lunsjen eller kveldsmaten.

Håndlagde spesialiteter fra lokalt landkjøkke

En av virksomhetene på Samsø som tar utgangspunkt i sesongens råvarer, er Samsø Landkøkken. Det lille foretaket utvikler en rekke produkter som alle er håndlagde og basert på råvarer fra egne marker.

Sortimentet omfatter blant annet eple-gastrique, som passer perfekt til all slags fisk. Dessuten er den utmerket til et glass kald hvitvin, eller den kan brukes som et spennende innslag i den klassiske brune sausen. Andre produkter er bringebæreddik og rapsolje, som i skjønn forening setter en ekstra spiss på sesongens ovnsbakte grønnsaker.

Aperitiff av Samsø-poteter og bær

Jette Dam Jonssons virksomhet SamsøAperitif produserer en aperitiff som er lagd på de kjente og kjære samsøpotetene og krydret med øyas forskjellige deilige bær. Aperitiffen ble lansert på Samsø Råvarefestival i august 2007, og salget har siden den gang økt så mye at det er vanskelig for virksomheten å holde tritt med utviklingen.

I likhet med vin fremstilles aperitiffen gjennom en gjæringsprosess, og alkoholinnholdet ligger på 13 prosent. Det tar om lag et halvt år å fremstille smakfull SamsøAperitif, og en stor del av prosessen foregår med håndkraft. Aperitiffen er ufiltrert, noe som innebærer at drikken har utrolig mange smaksnyanser.

Dermed er det lagt opp til en smaksopplevelse utenom det vanlige når gjestene ønskes velkommen med en kjølig SamsøAperitif, som ikke fås kjøpt andre steder enn på den vakre øya.

Deilig snaps med kraftig smak av solbær

Hvis du foretrekker en sterk dram, må du naturligvis smake et glass Samsø solbærsnaps fra Samsø Bær I/S. Det er bare et års tid siden virksomheten, som er en sammenslutning av tre lokale bærdyrkere og en kokk, satte det første brygget. Resultatet er en sterk, frisk og lett søtlig drikk med en forførende dyp smak av modne solbær.

Samsø Solbærsnaps fremstilles av sorten Ben Lomond, som høstes sent i sesongen og hvor innholdet av fruktsukker er høyest og smaken best. Det gir en snaps med en karakteristisk kraftig smak av solbær, sol og sommer. Så uansett om du trenger en kraftig følgesvenn til osten eller noe å skåle med på en fin dag, er solbærsnapsen helt perfekt.

En verden av sennep

I år lanserer Samsø Konservesfabrik en rekke sennepsvarianter under navnet Gourmet Danmark. Tanken bak de nye produktene er at sennep kan brukes til så mye mer enn å piffe opp en grillpølse. Nå skal sennep nemlig brukes som krydder, og to eksempler på varianter som er fantastiske ledsagere til maten, er rødbetesennep og jalapeñosennep. Med hver sin karakteristiske smak passer de to variantene utmerket til marinering av kjøtt eller som sterkt innslag i hakkebøffen.

Sennepsserien er fremstilt av danske sennepsfrø, og planen er å selge fire basisvarianter i tillegg til utgaver som er tilpasset årstiden. Til våren lanseres for eksempel en fiskesennep og en påskesennep med rosmarin som et fint supplement til vårens påskefrokoster.

Fakta om eple-gastrique, bringebæreddik og rapsolje

* Eple-gastrique er fremstilt av høstens epler og passer blant annet perfekt til fisk.
* Bringebæreddik er lagd på hjemmedyrkede bringebær, og sammen med Samsø rapsolje setter den en ekstra spiss på både salat og ovnsbakte grønnsaker.

Fakta om SamsøAperitif

* Aperitiffen selges på Samsø under navnet SamsøAperitif.* Drikken inneholder 13 prosent alkohol.
* Aperitiffen fås i tre varianter som alle er fremstilt av samsøpoteter og krydret med enten solbær, sommerbær eller mørke høstbær.
* Det tar om lag et halvt år å fremstille 200 liter aperitiff.
* Aperitiffen er ufiltrert, og drikken har derfor utrolig mange smaksnyanser.
* Det finnes ingen andre steder i verden hvor det lages aperitiff på poteter.
* Aperitiffen kan kjøpes hele året på Samsø og koster 85 kroner flasken.

Fakta om solbærsnaps

* Snapsen fremstilles av Samsø Bær, som er en sammenslutning av tre lokale bærdyrkere og en kokk.
* Snapsen er trukket på hjemmedyrkede solbær.
* Det er tilsatt litt sukker for å gi snapsen et streif av sødme.
* Solbærene trer kraftig frem og gir en dyp smak som går godt sammen med den sterke snapsen.
* Samsø Bær har også en valnøttsnaps og en bringebærlikør på vei.

Fakta om sennep

* Samsø Konservesfabrik og Smagen af Læsø lanserer i år en rekke sennepsvarianter under navnet Gourmet Danmark.
* Serien består av fire forskjellige basisvarianter samt flere sesongaktuelle utgaver.
* Sennepsvariantene fremstilles av danske sennepsfrø.
* Produktene vil være i salg i den danske detaljhandelen fra våren 2009.

Liker du artikkelen Samsø-spesialiteter for ganen?

Liker du artikkelen Samsø-spesialiteter for ganen, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller om du foretrekker å kommentere på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Takk for at du leste Samsø-spesialiteter for ganen

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.