Home DestinasjonerAmerikaUSA Look-Alike: De kunstige kloners festival

Look-Alike: De kunstige kloners festival

by Reiseliv
Ernest Hemingway forfatter

Look-Alike: Du kjenner typen? Ernest Hemingway altså, hans karakteristiske utseende? Det er mange som drømmer om å være lik ham, være litt kjendis for en dag. Og selvfølgelig skjer det i Hemingways egen Sloppy Joe’s Bar på Duval Street i Key West, Florida. Hvert eneste år.

Dette er en festival som tiltrekker seg folk fra hele verden. De vil møte sin Hemingway, drikke sitt øl i baren han satt og fikk inspirasjon til sine verdensberømte romaner.

Key West har i mer enn tre kvart århundrer vært en inspirasjon for noen av USAs mest innflytelsesrike forfattere. Som nevnt Ernest Hemingway, men også Tennessee Williams og Robert Frost har alle vært en viktig del av Key Wests litterære historie. For turister gjenspeiler dette seg i mulighetene for å legge opp reisen for å gå i forfatternes fotspor.

look-a-like
Sloppy Joes’s Bar var og er møtepunktet for både forfattere, turister og lokalbefolkningen.

Blant annet kan du hilse på etterkommerne fra Hemingways katt. Litt sært, kanskje, men Key West markedsfører denne «begivenheten» også. Du vil kanskje først og fremst legge merke til kolonien av katter med seks tær som alle slekter på Hemingways egen katt Snowbell. Seks tær er en arvelig defekt og forfatteren tok vare på såkalte vanskapte katter av medlidenhet.

Noe mer interessant kan vel være å besøke huset til Tennessee Williams. Eller delta på litteraturfestivaler.

Tennesse Williams

I 1941 oppdaget dramatikeren Tennessee Williams Key West, i 1943 kjøpte han huset sitt på 1431 Duncan Street. Her bodde han resten av livet sitt og skrev blant annet Night of the Iguana og boken Summer and smoke i denne stille gaten der huset lå. Den oskarvinnende filmen Rose Tattoo ble også filmet på øya i 1956.

I 2013 åpnet en unik og gratis utstilling for å hedre Williams litterære karriere og glede over Key West. Blant høydepunktene for utstillingen kan det nevnes personlige bilder, plakater, lokale produksjoner av hans verk, diktsamlinger, dramaer, program og en skrivemaskin han brukte mens han bodde i Key West. Utstillingen er åpen hver dag på 513 Truman Avenue. For de som liker Williams stykker er det verdt å besøke Tennessee Williams Theatre (5901 College Road, Key West) som ble oppkalt etter dramatikeren på bakgrunn av at det åpnet i 1980 på samme tid som verdenspremieren på verket Will Mr Merriweather Return From Memphis?

Robert Frost

Den renomerte poesiforfatteren Robert Frost besøkte Key West i 1934. Det var her han skrev sine mest kjente dikt The Gift Outright. Han hadde et lengre opphold fra 1945-1960 og bodde da i en liten hytte på 410 Caroline Street. Et av hans favorittsteder var Casa Marina Resort på 1500 Reynolds Street, stedet har vært et av Key Wests mest glamorøse severdigheter siden 1920-tallet.

Hemingway var på 1930-tallet den første populære forfatteren som bosatte seg på Key West. Pulitzer-vinneren skrev klassikere som Klokkene ringer for deg og To Have and Have Not. Huset på Whitehead Street der forfatteren bodde fram til 1939 er i dag omgjort til Ernest Hemingway Home & Museum.

For de som ønsker seg en fullverdig Hemingway-opplevelse er det også verdt å merke seg Sloppy Joe’s Bar på Duval Street. Baren ble eid av Hemingways gode venn Joe Russell. Etter forfatterens død fant de flere av eiendelene hans i baren, blant annet deler av manuskriptet til To Have and Have Not.

Look-A-Like og årlige litterære hendelser i Key West

Look-a-like
Sloppy Joe’s Bar med mye underholdning er det sentrale punktet for festivaler i Key West. Foto: Pixabay

Den årlige konkurransen Florida Keys Flash Fiction Contest er nok blant de mest spennende mulighetene for Hemingway-fans. Vinneren av får mulighet til å tilbringe 10 dager i Hemingway sitt studio i Key West.

I mars skjer det månedslange fødselsdagsselskapet for Tennessee Williams der man hyller hans liv og arbeid. I løpet av feiringen vil det vises film, samt holdt en mengde poesi- og novellekonkurranser.

I juli er det Hemingwaydagene og Look-A-Like. Dagene fylles med litterære forelesninger og en populær look-alike konkurranse der vinneren som ligner mest på Hemingway tar hjem førstepremien. Hemingways barnebarn Lorian Hemingway arrangerer i tillegg en egen novellekonkurranse.

Du har også Key West Literary Seminar, et fire dagers event for litterære fans der de utforsker et nytt tema i januar hvert år.

Sloppy Joe’s Bar i Key West arrangerer den årlige Hemingway Look-A-Like-konkurransen for å feire bursdagen til Ernest Hemingway og hedre arbeidet hans som forfatter og idrettsmann.

Under festivaldagene vrimler det av Hemingwayer, opptil 150 Look-A-Like «kloner» vandrer rundt i gatene og håper å vinne den store æren om å bli årets Hemingway.

Det er Look-A- Likes overalt. I Street Fair på Duval serveres det mat, drikke, underholdning og moro for alle!
Andre ting som skjer på Key West finner du her.

Hemingways liv

Ernest Hemingway var en amerikansk forfatter og journalist, født 21. juli 1899 i Oak Park, Illinois, og døde 2. juli 1961 i Ketchum, Idaho. Han var kjent for sin enkle, men kraftige skrivestil og vant Nobelprisen i litteratur i 1954.

Hemingway deltok som frivillig ambulansesjåfør under første verdenskrig og ble senere overført til den italienske hæren. Erfaringene fra krigen påvirket mye av hans senere skriving. Han var en del av den litterære bevegelsen kjent som «The Lost Generation,» som refererte til forfattere som kom til modenhet under første verdenskrig og følte at verdensordenen hadde brutt sammen.

Hemingways skrivestil var kjennetegnet av enkelhet og korthet, kjent som «iceberg-teknikk», der mye av historiens betydning ble antydet, men ikke uttrykkelig sagt. Blant hans mest kjente verk er romanene «A Farewell to Arms,» «The Old Man and the Sea,» «For Whom the Bell Tolls,» og «The Sun Also Rises.»

Hemingway var kjent for sin eventyrlystne livsstil, og han reiste mye til steder som Spania, Frankrike, Cuba, og Afrika, noe som også inspirerte mye av hans skriving. Han var en ivrig fisker og jeger, og disse interessene gjenspeiles ofte i hans skrifter. Han giftet seg fire ganger og hadde tre barn. Han led av alkoholisme og depresjon, og begikk til slutt selvmord i 1961.

Hemingways innflytelse på amerikansk litteratur har vært enorm, og han regnes som en av de største forfatterne i det 20. århundre. Store Norske Leksikon har en lengre artikkel om Ernest Hemingway.

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.