Home Reisetips Rundtur i Nord-Dakota med mangfoldige opplevelser

Rundtur i Nord-Dakota med mangfoldige opplevelser

by Per Henriksen
Rundtur i Nord-Dakota

Rundtur i Nord-Dakota, det gir deg mangfoldige opplevelser. Du kan farte rundt på motorsykkel, tråsykkel, bil, vandring, på hesteryggen. Og du kan slå deg ned i Jamestown noen dager og bo hos norske Styrk Lunestad og kona Loretta.  Styrk reiste flere turer til USA fra begynnelsen av 1990-tallet. Så gikk det som det ofte gjør, han traff sin Loretta, og sammen gikk de løs på en felles fremtid.

De endte opp i Nord-Dakota og  startet motelldrift i Jamestown. Motellet fikk navnet Norway Inn. Det er her han synes at du kan bruke som utgangspunkt på en rundtur i staten Nord-Dakota i USA. Det vil bli en mangfoldig ferie.

Rundtur i Nord-Dakota
Kveldstemning og de ikoniske bisonene mot kveldshimmelen. Foto: North Dakota Tourism

Jamestown har 15 000 innbyggere i dag. Byen ble til da Northern Pacific Railroad skulle bygge en bru over James River i 1872. Området har mye vakker villmark, og jernbaneselskapet satte opp en teltleir der for arbeiderne som skulle bygge brua. Ingen kunne da ane at dette skulle bli til en by og viktig senter i det som da var et territorium, og senere ble en delstat, i 1889.

Styrk er født i Øystese og oppvokst på Stord. Dette er ikke de mest snørike områdene i Norge. Derimot er Midtvesten kjent for vintre med store snømengder.

– Vi har ofte storm her. Opptil 16 inches med nysnø i løpet av 24 timer. Og det kan være ganske kaldt her om vinteren. Når stormene kommer, er det tøft, forteller han. 16 inches er 40 cm.

Tilbake til året 2012. Det var da Loretta og Styrk tok fatt på den livslange reisen sammen og giftet seg. Bak seg hadde Styrk en flyktig tilværelse rundt i USA, med opphold i Sør-Dakota, deretter flyttet han til Florida, 5-6 timers flytur sydover. En ny stat fristet, og det ble Arkansas et par tusen kilometer mot nord igjen. 

Rundtur i Nord-Dakota
Norway Inn er godt besøkt av mange turister, året gjennom.

– Jeg er utdannet ingeniør. Allikevel var det vanskelig å finne jobb i Bald Knob i Arkansas hvor vi bodde, en by med under 3000 innbyggere. Vi drev forskjellige butikker der, en brukthandel, transportfirma, mechanical shop and so on, sier han med sterkt innslag av amerikanske termer.

Så en dag i 2015 så han en annonse på Craigslist. Craigslist er et amerikansk nettsted for rubrikkannonser med seksjoner som viser jobber, boliger for salg, gjenstander, tjenester, samfunnstjeneste, spillejobber og selvfølgelig online diskusjonsforum, noe lignende finn.no her hjemme.

Det Loretta og Styrk fant, var noen i Jamestown i Nord-Dakota som trengte hjelp til å drive et motell.

Kanskje det var noe for dem? Leve i Nord-Dakota med sitt mangfold og spennende natur.

– Vi ringte dem og fikk jobben. Vi hadde alltid snakket om og hatt lyst til å drifte et motell. Navnet var Starlite Motel.

Så, i oktober 2015 ankom de Starlite Motel i Jamestown.

Her var det et eldre ektepar som eide det lille motellet, med kun 14 rom. Og de så med en gang at det var gammelt og utslitt. Men alt fungerte der og blide gjester kom og gikk.

15 forslag
Flere steder i kan du padle på innsjøer og vannveier og føle historiens sus følge deg, i ren og vakker natur. Foto: North-Dakota Tourism

– Vi bodde i en leilighet i underetasjen på motellet, under leiligheten til ekteparet som eide det. Vi jobbet som housekeepere der et halvt års tid. Da flyttet vi ut, for jeg fikk meg andre jobber og det eldre ekteparet betalte oss ikke mye, innrømmer Styrk og tenker på sin ingeniørutdannelse. 

Så etter litt mer enn ett år, fant de en annonse i lokalavisa i Jamestown. Noen kunne tilby en housekeeper/manager jobb. Verden er ikke så stor, heter det, og heller ikke Jamestown. Det var det samme hotellet som trengte hjelp. Men det eldre ekteparet hadde nå solgt det, de følte at helsa ikke lenger strakk til å drive en servicevirksomhet, selv med kun 14 rom.

Han som hadde kjøpt hotellet hadde ikke tid til å drive det, og trengte erfarne folk på plassen.

– Vi sa ja, sier Styrk. Den gamle drømmen ble til virkelighet igjen.

De drev det under navnet Starlite Motel til 30. juni 2018.

– Da skiftet vi navn til Norway Inn, og vi ble eiere av vårt første motel!

Endelig; den amerikanske drømmen var oppfylt. Men de ville videre og kjøpte seg et mer moderne motel, og med bedre beliggenhet. Men navnet beholdt de, og således driver de fortsatt Norway Inn i Jamestown, Nord-Dakota.

– Den nærmeste internasjonale flyplassen er Minneapolis, dersom folk i Norge vil komme og bo her, oppleve Nord-Dakota, så kan vi hente dem der, sier Styrk. En ikke ubetydelig service. Det er nær fem timer med bil mellom Minneapolis–Saint Paul International Airport og Jamestown ute på prærien. Men da er du også på plass i et variert, vakkert landskap med opplevelser med å se flokker av bison, store hjortedyr, villhester og annet dyreliv, fiske, sommer og vintersykling, indianske powwows, ekte rodeos, bare for å nevne noe.

– Selvfølgelig skal vi da vise norske gjester rundt. Jeg har jo bodd i USA noen år og vet hvordan ting foregår over here. Her i Jamestown har vi blant annet verdens største bøffel, racerbane, isfisking om vinteren. You name it.

– Det bor 193 000 mennesker som regner seg som nordmenn i Nord-Dakota. Det betyr at hver 5. innbygger i byen har norske røtter, sier Styrk Lunestad til slutt.

Tar man det som heter opplandet, så har nabostaten Minnesota faktisk 851 000 nordmenn, Wisconsin 456 000 og Sør-Dakota 115 000.

Rundtur i Nord-Dakota
Klar melding langs Interstate 94: Her er Norway Inn.

Her kan du lese mer om Norway Inn i Nord-Dakota
Er det mange rodeoer i Nord-Dakota? Her kan du se 17 rodeoer i Nord-Dakota i 2022
Er indianernes powwows åpne for publikum? Her kan du se 11 fargerike indianerfestivaler og powwows i Nord-Dakota
Hvordan finne motorsykkeltreff i Nord-Dakota? Møteplasser for motorsykkelentusiaster i Nord-Dakota i 2022
Er Nord-Dakota en spennende stat å besøke i USA? Her kan du se alt om hva du kan gjøre i Nord-Dakota
Har Nord-Dakota mange steder for ridning? Se Saddle up for Horsback
Er Nord-Dakota spennende for sykkelturer? Sykkelruter i Nord-Dakota
Hvordan er det mulig å dra på fiske i Nord-Dakota? 8 av de beste fiskeplassene i Nord-Dakota
Hva bør jeg se i Nord-Dakota? 11 steder i Nord-Dakota du bør  besøke


 


Leiebil – Biltur gjennom syv stater på to uker

Det kan være godt å gå ut av bilen innimellom og strekke på beina, kjenne på grus og gras utenfor asfalten. Bildet er fra Monument Valley i Utah. Se flere bilder nederst i artikkelen.


IDAHO, MONTANA, NORD-DAKOTA,
SØR-DAKOTA OG WYOMING


KULINARISKE OPPLEVELSER I SEKS SØRLIGE STATER I USA


ARKANSAS GRAVELER ROUTE, SPENNENDE OG UTFORDRENDE SYKKELRUTE

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.