Home DestinasjonerAmerikaUSA Reise til USA er nå mulig igjen når du er vaksinert

Reise til USA er nå mulig igjen når du er vaksinert

by Per Henriksen
reise til usa

Reise til USA er nå mulig igjen. Men da må du være vaksinert. Dessuten er det mange ting du må ordne før du kan sette deg på flyet over til «Junaiten».

Flyselskapene som går mellom Europa og andre kontinenter til USA går nå inn i gode tider. Mange har allerede fulle fly fordi folk bestilte allerede før grensene åpnet 8. november.

Men: Kan alle bestille flybilletter til USA nå?

Så enkelt er det ikke. Dessverre.

Fullvaksinert før reise til USA

For det første må du være fullvaksinert. Flyselskapet har oppgaven med å sjekke dette. Skulle du som nordmann befinne deg i Mexico eller Canada, og ønsker å dra inn i USA, så er det grensepolitiet som foretar sjekken.

Du må enten ha et digitalt eller fysisk vaksinebevis. Dette må oppfylle amerikanske krav. Navn og fødselsdato må stå på beviset og være det samme som står i passet. Også hvilken vaksine du har og dato for når vaksinasjonen er tatt, er påkrevd.

Det amerikanske smittevernbyrået CDC har klare retningslinjer for hva som er full vaksinasjon og hvilke vaksiner som aksepteres. Fullvaksinert betyr to doser, enten av Pfizer-BioNTech eller Moderna, og det må ha gått to uker etter siste dose. Vaksinen fra Johnsen & Johnsen som kun gis med én dose må du også vente i to uker før du aksepteres som fullvaksinert.

Du kan lese mer detaljert om retningslinjene på CDCs nettsider.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har midlertidig godkjent AstraZeneca og Novavax, og den aksepteres også i USA nå, hvis du har fått to doser og ikke reiser før det er gått to uker etter siste dose.

Er du vaksinert med en kombinasjon av BioNTech/Pfizer og Moderna, med andre ord én dose av hver, vil du også bli sett på som fullvaksinert i USA.

Så er det ikke alle som kan reise til USA allikevel. Dersom du av medisinske grunner ikke kan vaksineres, og har en veldig god grunn til å reise til USA, så kan det gjøres unntak for ikke vaksinerte. Men turistvisum vil du sannsynligvis ikke få. Og er du av prinsipp vaksinasjonsnekter, og du ikke har noen annen argumentasjon enn «vil ikke», da blir det ikke noen USA-ferie på deg.

Du lurer kanskje på: Er det nødvendig med koronatest før reise til USA?

Selv om du er fullvaksinert, må du ta en koronatest innenfor tre dager før du setter deg på flyet. Denne må være negativ for å slippe inn i landet. Har du med barn under to år, er en test unødvendig. Men reiser du sammen større uvaksinerte barn, må disse også ha en negativ test som ikke er eldre enn tre dager.

Så spør du kanskje følgende: Må jeg gå i karantene ved innreise i USA?

Svaret er enkelt; nei, det er karantenefri innreise. At du er fullvaksinert i henhold til kravene er greit nok.

Du må være forberedt på å gi flyselskapet din kontaktinformasjon, slik at du kan spores dersom det registreres smitte, for eksempel blant passasjerene på flyet.

Flere delstater har egne regler for å hindre spredning av Covid19. Bruk av munnbind i forskjellige sammenhenger er et eksempel. Du kan også møte krav om vaksinedokumentasjon på vei inn i offentlige lokaler og restauranter. Både New York og San Francisco er kjent for slike regler.

Et lite reiseråd til slutt: Amerikanske myndigheter anbefaler deg å være ute i god tid på flyplasser, havner og grenseoverganger til Mexico og Canada fordi det vil bli lengre køer enn vanlig en tid fremover. Det tar litt mer tid å sjekke vaksinasjonen til hver enkelt passasjer.


15 forslag i bisonstaten Nord-Dakota med bil

15 forslag

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.