Home DestinasjonerEuropaH - Hellas Holland Middelhavet: For fulle segl med Clipper!

Middelhavet: For fulle segl med Clipper!

by Gunnhild Bjørnsti

Middelhavet: Opplev dine favorittdestinasjoner med seglskip, det blir et minne for livet. Seglene heises, det knaker i tauverk. Gjennom høyttalere strømmer lyden av Conquest of Paradise av Vangelis.

Vi står på dekket til Star Clipper, et fire masters seglskip som er klar til avreise fra den greske øya Patmos i Middelhavet. Vi ser ned på det krystallblå havet og mot den lysende blå himmelen. Kaptein Peter står støtt ved roret og gir mannskapet tegn om hvilke segl som skal opp.

Det er høytid over avreisene på Star Clipper. Gjestene står forventningsfulle og følger med på tauverk og segl mens de lytter til bølgeskvulp og Vangelis. Skipet beveger seg, vi er på reise til neste destinasjon. Øya Kos venter i morgen.

Mange av gjestene er seglere, men synes det er behagelig å slippe og være mannskap. Vil man likevel være med å dra i tauet og høre om himmelretninger og neste kurs, er man velkommen. Ja, kapteinen tillater i perioder at gjestene styrer skipet. Det er åpen bro så man kan stå sammen med kaptein og styrmann, og lære om segling i Middelhavet og fjernere farvann. Nærhet til både himmel, hav, mannskap og seglingen er det unike med en ferie i Middelhavet ombord på Star Clipper.

Star Clipper har fire master, og16 segl totalt. – Det er en kopi av en klipper men med moderne utstyr. De tidligere klipperne hadde færre master, og mindre teknikk. Klipperen som Christopher Columbus seilte med hadde kun 1 mast, forteller kapteinen.

Det startet med en drøm

Vi kan takke svenske Mikael Krafft for Star Clipper. Han hadde en drøm om å gi mennesker en unik segleopplevelse i harmoni med miljøet og sjøen, langt unna store havner stappfulle med turister. Han vokste opp i Saltsjöbaden utenfor Stockholm, Sveriges kanskje vakreste havn. Mikael ble tidlig betatt av segling, men også eldre seglskip som Pommern, en firemasters bark. I skoletiden leste han om en skipsbygger Donald McKay som bygde 1800 tallets første klippere, regnet som historiens flotteste seglskip hvor Cutty Shark er den mest kjente (nå utstilt i Greenwich, England). På en segletur over Atlanteren fikk Mikael visjonen om å gjenbygge eldre seglskip.

En dag ble drømmene til virkelighet. Eventyret startet i Gent, Belgia der skipene Star Flyer og Star Clipper ble bygget i henholdsvis 1991 og 1992. De var de første passasjerskipene etter 1911 som hadde sertifikat som passasjerskip (S.P.V. – Sailing Passenger Vessel) utstedt av Lloyd’s shippingregister. Begge har fire master, er 115,5 meter lange, med 3.365 kvm segl og som tar opp til 170 passasjerer med besetning på 75 ansatte.

I dag har det lille rederiet Star Clippers base i Monaco og datteren Marie Krafft er like engasjert som sin far og jobber i rederiet. De har tre seglskip totalt, Star Clipper, Star Flyer og Royal Clipper fra år 2000.

Livet om bord rundt på Middelhavet

Som gjest ankommer du Tropical Bar på dekk hvor det serveres god drikke og mat. Dere blir vist til den koselige lugaren, og Star Clipper er akkurat passe stort så det er enkelt å finne frem. Etter at dere har pakket ut, presenteres hele mannskapet på dekk og det er obligatorisk sikkerhetsøvelse.

Middagen starter kl 19.30. Menyen er variert hvert dag, så man unngår å bli matlei selv om segler mer enn en uke. Menyen består av tre forretter, suppe, sorbet, dagens fisk, kjøtt, dagens anbefaling, vegetarrett, salat, ost og tre desserter. Det anbefales en rød og en hvit vin daglig.

Det geniale er at dagens retter presenteres ved baren så man enkelt kan bestemme seg for hva man foretrekker på kvelden. De fleste velger en forrett, hovedrett, dessert med kanskje en salat eller sorbet innimellom, men man kan spise så mye man vil. Det er ”free seating” så man spiser hvor og når man ønsker.

Kapteinens kveld med ”Capteins Dinner” holdes en gang i uken, og da serveres drinker på soldekket før middag og champagne når man setter seg til bords. Selv om stilen om bord er uformell, pynter man seg på denne kvelden.

– Mange av gjestene har seilt opptil 10 cruise, og rekorden er 110 cruise, forteller kapteinen som spiser med gjestene.

Aktiviteter etter ønsker

Hver kveld kommer en folder på lugaren med beskrivelse av morgendagens destinasjon og program. Vanligvis starter dagen med morgengym med entusiastiske ansatte fra Sportsteamet utendørs på dekk, så følger vanngymnastikk, utflukter, foredrag om destinasjoner og masteklatring.

– Mange tar med seg mange bøker, men de fleste leser dem ikke, sier kapteinen.

Ferieform på havet

Som gjest velger du selv hvor aktiv eller avslappet du skal være – fra dag til dag. Noen gjester er svært interessert i destinasjonene og er ofte på utflukter. Andre liker å gå i land på egen hånd, det går utmerket når man ankommer havnene direkte med et seglskip.

Mange liker å oppholde seg mest ombord, sole seg og bade, ta en tur i biblioteket, padle og snorkle, og gå på spa for personlig velvære og massasje for å løse opp stive muskler.

Personlig synes jeg det er helt fantastisk å starte dagen tidlig med en god kaffe utendørs på Tropical Bar, se dagen gry og med en ny destinasjon i sikte. Det å være på dekk og følge med når man legger til kai, er en opplevelse. Så er det bare å rusle i land, og oppleve nye øyer og land.

Hvordan bor man? I en lugar med dobbeltseng, med eget toalett, vask og dusj, flatskjerm, speil, hyller, klesskap og sted å sitte. Det er god plass til klær. De aller fleste lugarene har vindu, kun noen få lugarer er innvendige.

Hvem er gjestene om bord?

En god miks av europeere og amerikanere, også australiere og canadiere. Fra Europa kommer skandinaviske, engelske, tyske og franske gjester, så foredrag og beskjeder gis som regel på tre språk.

Ferie på seglskip passer barn fra ca 7-8 år pga. av alle aktivitetene, men det finnes ingen barneklubb. Gjestene trenger heller ingen segleerfaring. Skipet er stabilt og seiler støtt. Skulle man likevel kjenne seg uvel, finnes lege om bord med sjøsyketabletter, men ingen på vårt cruise ble uvel.

– Skipet går så stabilt, sa en dame.

– Jeg sover så godt, sa en annen.

Ingen tvil om at sjøluft gir både matlyst og søvnkvalitet.

Fra Gunnhilds notatbok:

* Start dagen med en god kopp kaffe på dekk og se skipet bevege seg til en ny destinasjon.

* For travle hverdagsmennesker, gir nærhet til havet ro. Synet av himmel og hav er sjelebot. Ofte svømmer delfiner nær skipet.

* Jeg var med et cruise fra Athen i den greske øyverdenen med Mykonos, Patmos og Kos, samt til Kusadasi og Canakkale i Tyrkia med ankomst Istanbul.

* Star Clipper og søsterskipet Star Flyer tar inntil 170 gjester. Royal Clipper kan ta 227 passasjerer og er verdens største seglskip.

Hvem passer Star Clipper for?

Alle som liker å være på havet – ikke minst Middelhavet! I kombinasjon med god mat, god service og hyggelige mennesker. En segltur passer familier, romantiske par, vennegjenger og single – det er lett å bli kjent med folk ombord. Man trenger ingen segleerfaring.

Når dra?

Vintersesongen byr på spennende destinasjoner i den Karibiske øyverdenen, Cuba og Panama kanalen, og vår-, sommer- og høstsesongene har flotte cruise på Middelhavet, oppleve dets perler og den greske øyverdenen med det Østlige Middelhavet. Atlanterhavskrysningene foregår mellom sesongene når skipene flytter seg mellom Amerika og Europa.

Hvordan bestille?

Star Clipper selges bla av Inspiratour, Escape Travel, Selectcollection og Apollo Cruise og via www.starclippers.com

Fordeler med Star Clipper seglskip:
– Lite skip, lett å orientere seg
– Kommer tettere på havner
– Kan gå rett i land
– Aldri kø
– Nærhet til himmel og hav – ikke minst Middelhavet
– Sosialt, lett å bli kjent med folk
– Spennende temaforedrag
– Vannsportsmuligheter på Middelhavet

Les også Lev litt eksotisk i Tyrkia
Les også Reisefotograf – lær ved nettstudioer

Mannskap og ansatte gjør en strålende innsats med å lage en god stemning om bord, og gir ypperlig service.

Mannskap og ansatte gjør en strålende innsats med å lage en god stemning om bord, og gir ypperlig service.

Det serveres daglig småretter kl 17 utendørs ved Tropical Bar, man er aldri sulten om bord.

Det serveres daglig småretter kl 17 utendørs ved Tropical Bar, man er aldri sulten om bord.

Star Clipper er en klipper, en moderne versjon av den gamle seilskip-typen, har fire master, 16 segl totalt.

Star Clipper er en klipper, en moderne versjon av den gamle seilskip-typen, har fire master, 16 segl totalt.

Masteklatring er en av de store opplevelsene.

Masteklatring er en av de store opplevelsene.

Clipper i Monaco.

Clipper i Monaco.

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.