Home DestinasjonerEuropaH - Hellas Holland Antikkens Hellas som reisemål i sommer? Gled deg!

Antikkens Hellas som reisemål i sommer? Gled deg!

by Per Henriksen
Antikkens Hellas

Antikkens Hellas som et reisemål i sommer? Da kommer du ikke utenom Fokis hvor det kjente Delfi ligger. Fokis er en region i sentrale Hellas. Vakker natur og med sterke kontraster. Her kan du oppleve en mengde historiske og arkeologiske skatter, fredede områder, tradisjonelle bosetninger, fjell og hav, samt en sjelden flora og fauna.

Det er bare å overgi seg til å nyte denne enestående delen i det greske landskapet, og følge sporene gjennom en lang historie. Denne majestetiske naturen, sammen med de herlige alternativer med mat og overnatting, gjør det til et må-reise-dit.

Det berømte stedet Delfi, i dag kjent i alle deler av verden, var selv et sentrum i antikkens Hellas. Ifølge myten, da Zevs satte to fri ørner, en mot øst og en mot vest, møttes de over Delfi. Her, ved foten av fjellet Parnassus, pleide det i antikken å eksistere det mest kjente oraklet i Hellas som var viet til guden Apollon. Greske bystater på den tiden fattet sjelden store avgjørelser uten å rådføre seg med oraklet. Slik har dette vært et bidrag til utviklingen av sivilisasjonen.

Delfi er en liten gresk by på sørsiden av fjellet Parnassos i Mellom-Hellas i regionen Fokis.

Her ligger det store olivenlundene i Amphissa, nasjonalparken Parnassus og mange naturområder.

Du bør definitivt besøke det viktige arkeologiske området Delphi, som står på UNESCOs verdensarvliste. Dette er et av de viktigste og mest kjente kulturminnene i verden, og ble funnet etter systematiske utgravninger på slutten av 1800-tallet. I dag er dette en turistmagnet som tiltrekker seg en mengde besøkende hvert år.

Skattene, Apollons helligdom, Athena Pronaia-tempelet, teatret og stadionet, den kastaliske våren, er bare noen av de du vil se. Ikke glem å besøke Delphi-museet, et av de mest imponerende i landet. I rommene vil du finne viktige funn av stor arkeologisk verdi, som vogntoget i Delphi (Heniokhos) og sfinksen fra Naxos.

Vandre i en av verdens største olivenlunder

Ta gjerne en spasertur mellom oliventrærne i olivenlunden som er et landemerke, faktisk en av de største i verden, med mer enn én million oliventrær. Den er også den eldste olivenlunden i Hellas, og har eksistert her i over 3000 år!

Utgangspunktet for en reise i denne delen av Hellas kan være Amfissa. Derfra til Delfi er det ca 20 minutter med bil. Byen er historisk med severdigheter helt fra antikken til opp mot vår tid. For eksempel Salonas slott, med stor historie i århundrene fra antikken til den greske revolusjonskrigen i 1821, da slottet og det større området, Salona, ​​ble episenter for revolusjonen i Sentral-Hellas. Det var det første slottet som falt i greske hender under krigen i påsken i 1821, da leder Panourgias, leder av de greske krigerne, desimerte tyrkernes store garde og fikk tilbake slottet. Panourgias-huset inneholder nå «Museum of the Greek Revolution».

Et par timer østover fra Amfissa så har du Eptastomos-hulen som ligger i Parnassus, ovenfor landsbyen Kalyvia i Avlaki. Den ble oppkalt etter de syv kløftene som fører til dens indre del, derav det merkelige navnet (som betyr «syv fjell»). Størrelsen og dybden på hulen forblir uklar frem til i dag. Temperaturen inne i hulen er konstant veldig lav, og varierer fra 0 til 2 °C.

Ikke gå glipp av: Fokis Mining Park også kjent som Vagonetto, innen kort avstand fra Amphissa, sør for Gravia. Det er den eneste temaparken for bauxittutvinning i Europa! Den er åpen for besøkende slik at publikum kan lære om historien til bauxitt og ta en tur i tid ved å bruke vagonetto som var toget gruvearbeiderne brukte som tar deg til en annen verden!

Gastronomi på gresk!

Gastronomi tips og tradisjonelle produkter og lokal kjøkken. De berømte olivenene i Amfissa er toppproduktet i området med utmerket kvalitet og smak. Olivenoljen er også eksepsjonell, mens kjøtt og meieriprodukter fra Lidoriki og Giona og sjømatperlene i Galaxidi også er populære.

Området Giona er kjent for lokal ost, kjøtt og hjemmelagde paier. Desfina by har en stor tradisjon innen kavringlignende kaker. Meieriproduksjonen er vidt utbredt i Foksi. Det er mange ostefabrikker i området. Andre populære produkter er Opsimotyri og Lidoriki Feta. Opsimotyri er en eksepsjonell type ost med krydret, men avkjølende smak, servert i alle tavernaer i området.

Fisketavernaene og restaurantene i Galaxidi og Itea er også av eksepsjonell kvalitet, og serverer fersk fisk og sjømat.

Nyt måltidet med god lokal vin og tsipouro og fullfør smaken din med lokal yoghurt toppet med honning fra nåletrær. Revani er en spesiell og kjent søtsak i Galaxidi, mens andre konfekter inkluderer mandelsøtten og revanaki, som minner om ravani.

Med utgangspunkt i Athen er det ca tre timers biltur nordover til Amfissa. Det går også tog som bruker noe av den samme tiden på turen. Ellers en kjempefin og avslappende togreise. Og du kan ta buss også.

Når du er i Amfissa, så må du også ta en tur til Galaxidi, en liten kystby v ed Korinthavet. Det er kun 20 minutters kjøring sørover for Amfissa. Denne byen er verd en egen omtale. Den må komme en annen gang.

Liker du artikkelen?

Liker du artikkelen, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller kommenter på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Har du skrivekløe?

Les her hva du kan gjøre med det. Du inviteres til å skrive din artikkel her på Reiseliv under Din Reiseartikkel

Lik og del

Del artikkelen på dine sosiale medier, gled venner, kjent og bli kjent med noen. Klikk på ikonene under:

Kontakt oss

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:

    Leave a Comment

    Du liker kanskje også

    Reiseliv

    Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.