Home Destinasjoner Kuriftu Resort i Etiopia – Som skapt for stopover

Kuriftu Resort i Etiopia – Som skapt for stopover

by Linn Krogh Hansen
Kuriftu

Etiopia – Kuriftu Resort – Luksus – Fjelluft

Kuriftu: På nesten 2000 meters høyde, kun 45 minutters kjøretur fra Addis Abeba, trer jeg inn i en oase av luksus, krydder og frisk fjelluft.

Vi kjører fra Bole internasjonale flyplass, gjennom åker- og slettelandskap. Det er lite trafikk denne formiddagen, og landskapet minner tidvis litt om innlandet i Midt-Norge. Endeløse gule jorder soler seg i den svake morgensolen, mens mørke skogkledde åser bryter med det flate landskapet på begge sider i det fjerne. Når man lander pladask på 2300 meters høyde midt i Afrika, uten å tenke på høyden, er det lett å la seg lure. Disse delvis skogkledde åskammene er i realiteten høye fjell på nærmere 3000 meter. Et hvert forsøk på å løpe opp på en av toppene vil mest sannsynlig medføre akutt andpustenhet og melkesyre i begge bena for de fleste av oss.

Det er lett å glemme hvilken breddegrad jeg befinner meg på i den friske novemberluften. Den etiopiske hovedstaden ligger langt syd, på ikke mindre enn 8 grader nordlig breddegrad.  Det er omtrent det samme som øya Phuket i Thailand.

Innsjøene i den store Riftdalen

Det går fort unna på den nye seksfelts motorveien Addis Ababa–Adama Expressway, som er Øst-Afrikas første i sitt slag. Før jeg vet ord av det svinger vi av til Bishoftu.

Kuri ftu Resort Bishoftu er navnet på hotellet hvor jeg skal slappe av i 24 timer før turen går videre til Malawi. Stedet er en oase av blomster, frisk luft, kokkekunst i særklasse og velvære. Komplekset er bygget i skråningen ovenfor innsjøen Kuritfu, en av fem kratersjøer i området.

De fem kratersjøene Bishoftu, Hora, Bishoftu Guda, Koritfu og Cheleklaka er et resultat av den geografiske plasseringen midt i Great Rift Valley, Den store riftdalen.

Dalen strekker seg nesten 5000 kilometer, helt fra Libanon til Mozambique. «Riftet» er et resultat av at den afrikanske og den arabiske kontinentalplaten beveget seg bort fra hverandre for 35 millioner år siden.

Det etiopiske høylandet deles i to i Riftdalen, og fortsetter i en vestlig og en østlig gren sørover fra Øst-Afrika. Sprekkdannelsen splittet i sin tid Den arabiske halvøya fra Dibjouti og Afrikas horn, der Rødehavet er i dag. Teoretisk sett vil Rødehavet muligens trenge helt ned til det sørlige Afrika om 50 millioner år hvis bevegelsene fortsetter i det samme tempo som i dag.

Flere av innsjøene i Bishoftu er samlingsted for vannsport, familieutflukter og festivaler. Infrastrukturen ved innsjøene er likevel begrenset til en og annen brygge og et meget begrenset antall kajakker og småbåter. Som besøkende er innsjøene er først og fremst et herlig skue for øyet.

Byen Bishoftu ligger spredd rundt mellom grønne åser og de fem kratersjøene, og fremstår som langt mindre enn befolkningen på 175.000 tilsier. Byen er også hovedbase for det etiopiske luftforsvaret.

Spa, injera og lam

Kontrasten mellom Kuriftu Resort og Addis Abeba kunne neppe vært større. Det er derfor ikke overraskende at velstående innbyggere fra hovedstaden tar med familie og kjærester og rømmer ut hit i helgene.

Flesteparten av gjestene jeg møter denne dagen er enten fra Addis, eller utflyttete etiopiere som er på besøk hjemme og tar en kortferie med god mat, ro og frisk luft.

− Her er det deilig å bare chille. Vi bor til vanlig i USA, men nå er familien på ferie i hjemlandet mitt, smiler en dame, mens hun prøver å få barna til å sitte stille på sofabenken i utendørssalongen.

Hovedrestauranten ligger helt nede ved innsjøen, med åpne vegger både mot innsjøen og bakover mot gjesterommene. Er du frossen av deg, kan du imidlertid velge å sitte i den store barsalongen over restauranten.

Det blir betraktelig kjøligere med en gang solen går ned, men ikke verre enn at vi kan fortsette å sitte ute med en genser eller jakke. Frisk og kjølig luft er helt innafor for en som er vant til nordnorske sommerkvelder.

Mens det blir injera og hotte sauser ved vannkanten til lunsj, velger jeg den andre restauranten oppi lia for middag. Her får jeg servert grillet lam over levende ild.  Det smaker sykt godt! Det er rett og slett noe av det beste kjøttet jeg har fått servert.

Tilbehøret er injera, den etiopiske surdeigspannekaka som ligner på en rull med tynn støttebandasje. Injera følger hvert etiopisk måltid, på samme måte som poteter eller flatbrød her hjemme. En del av maten er ganske så sterkt krydret her, og den milde injeraen sørger for å dempe de sterkeste sausene. Men akkurat nå er det av nok av helt passe krydret lammekjøtt i gryta til at jeg lar den lokale støtte-pannekaka være igjen til fordel for de lammelekkerbiskene.

Av og til må jeg gjøre noen strategiske valg på reise, og det gjelder også i matveien!

Som skapt for stopover

Kuriftu Resort består av til sammen 89 rom og fire suiter. Samtlige av rommene er dekorert med treskjæringer og malerier, i farger som matcher treverket. De fleste rommene har også en utendørs terrasse- eller sittegruppe med sofa, store puter og tepper.

Utendørs svømmebasseng med tilhørende jacuzzi, samt treningsrom og en imponerende spaavdeling er også blant fasilitetene du kan boltre deg i. Vil du røre på deg utover dette, finnes det muligheter for bordtennis, kajakkpadling, billiard og volleyball. To minutters spasertur fra hotellet ligger et lite butikksenter med malerier, suvenirer og kunst.

Hotellet har dessuten fire konferanserom og egen kino, så her kan du kombinere jobb og ferie ved behov.

For oss nordboere er Kuriftu og Bishoftu et supert sted å stoppe for en dag eller to før man reiser videre i Afrika, enten du reiser som turist eller i embetets medfør.

Ethiopian Airlines flyr fra Norge til Addis nesten daglig, og fra sin hovedbase i Addis dekker selskapet et stort spekter av destinasjoner over hele Afrika. En stopover her gir ikke bare en pause på reisen, men samtidig en intro til etiopisk kultur, natur og kjøkken.

Kuriftu Resort Bishoftu er ett av fem eksisterende hotell i den etiopiske spahotellkjeden K uriftu. De fire andre ligger i Bahir, Adama, Semera og Langano. Ytterligere tre er under oppføring i Gheralta, Burayu og på øya Moucha i nabolandet Djibouti.

Ettersom Etiopia ikke har noen kystlinje, vil Kuriftu-hotellet på Moucha være den eneste som tilbyr badeferie i Rødehavet.

Se mange bilder fra Kur iftu Resort og andre reisemål på Linns Reise

Kuriftu

Liker du denne artikkelen, gi oss like på Reiselivs Facebook

Tollboden – Nytt hotell med sus av seilskutetid

Tollboden

HELE ÅRET: Sommeren på Tollboden er viden kjent. Nå kan du sove i den historiske
hvite hovedbygningen.

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.