Home Destinasjoner Tyskland: Svipptur til vindistriktene

Tyskland: Svipptur til vindistriktene

by Yvette-Marie Solem

Tyskland: En svipptur til Frankfurt, og du lander i en av Tysklands 13 beste vinregioner.Tyskland har områder som er spesielt egnet for druedyrking. Den langsomme modningen gir ofte en ekstra smak til druer og det ferdige produktet.

På 20 minutter når du vinbyen Nierstein i Tyskland. Rieslingdruen er Tysklands fremste hvitvinsdrue og er en av verdens beste. Silvaner er dens rake motsetning, men også typisk tysk – frisk og med tydelig frukt- og mineralsmak. Slike viner passer til lette retter av fisk og skalldyr eller salater med ost. Rødvinene Spätburgunder eller Pinot Noir, har funnet sin egen stil i Tyskland, der de blir bedre for hvert år. Her er Tysklands vindistrikter:

Utsikt fra vinruten i Neustadt.

Utsikt fra vinruten i Neustadt.

Tysklands røde vinparadis

Vingårdene i Tysklands ”røde vinparadis” ligger side ved side i dalen langs elven Ahr, som forenes med Rhinen i sør. Fra høydene av basaltfjellet i øst eller skiferklippene vest for det elegante spa-anlegget Bad Neuenjahr-Ahrwelier, har man formidabel utsikt over de bratte vinavlingene. Her dyrkes for det meste Riesling, men dette lille vindistriktet er mest kjent for sine røde viner, først og fremst de som er laget på Spätburgunder (Pinot Noir) og den sjeldne Früburgunderdruen. En annen rød drue som dyrkes mye er Portugieser.

Mosel – mytisk vindistrikt

Helt siden romertiden har området rundt elven Mosel og dens bielver Saar og Ruwer vært et av Tysklands mest mytiske vindistrikt. Vinavlinger og skoger dekker de bratte skiferhellingene og rammer inn elven som slingrer seg fram gjennom landskapet mot Rhinen og Koblenz. Dette er et utpreget Rieslingdistrikt som produserer smaksrike viner med usammenlignbar finesse, frukt, syre og ofte en undertone av mineraler. Ebling er en spesialitet fra vingårdene sydøst for Trier, nær Luxembourg. En lett, men fruktig vin som også gjæres i en musserende variant.

Den tyske vinruten ved Heiligenberg vingård.

Den tyske vinruten ved Heiligenberg vingård.

Nahe-  juvelen i sydvest

Mellom Rhinen og Mosel ligger vindistriktet Nahe, som har fått sitt navn etter den elven som krysser de skogkledte Hunsrückfjellene på sin vei til Bingen og Rhinen. I det omvekslende fjell-landskapet med spennende klippeformasjoner, brytes malm og edelstener. Like omvekslende er vinkulturen i Nahe. Elegante, pikante Riesling-, velduftende Rivaner- og kraftige Sylvanerviner er klassiske i distriktet. På oppgang er hvite og røde Pinoviner, for eksempel Grauburgunder, Weissburgunder og Spätburgunder, samt den røde druen Dornfelder.

Rheinhessen – De tusen kollenes land

I dette største vindistriktet i Tyskland produseres mange ulike viner som for eksempel RS (Rheinhessen Sylvaner) og Selection Rheinhessen. Den økende produksjonen av hvite og røde Pinotviner viser distriktets potensiale når det gjelder kvalitetsviner. Klassiske hvite viner som Rivaner, Sylvaner og Riesling dominerer, men også mer sjeldne, aromatiske druesorter dyrkes, som de røde druene Portugieser og Dornfelder.

Pfalz – Sensuelle viner

Den 85 km lange Deutsche Weinstrasse («tyske vinveien») pløyer frem gjennom det pittoreske landskapet, og de frodige vinavlingene mellom Rheinhessen og Frankrike. Vinrankene trives i det varme og solfylte klimaet og gir sensuelle, fyldige viner. Den vanligste druen er Riesling, men også de hvite Pinotdruene Weissburgunder og Grauburgunder dyrkes i stor utstrekning og gir viner av meget høy kvalitet. De røde druene som brukes til produksjon av kvalitetsviner i Pfalz er Spätburgunder (Pinot Noir), Dornfelder og den uvanlige St. Laurent. Rivaner og Portugieser som brukes til enklere viner.

Mittelrhein – Den romantiske Rhinen

Mittelrhein, også kalt Rhinpasset, er den mest spektakulære delen av elven Rhinen, som ligger mellom Bonn og Bingen. Her har elven dannet en smal dalgang med et mikroklima der vinrankene har trivdes i mer enn 2000 år. Antikke slottsruiner vokter over vinbevokste klipper og middelalderbyer. Området forekommer i legenden Nibelungens ring og har inspirert mange kunstnere og vinprodusenter. Distriktet er berømt for sine friske, smaksrike Rieslingviner.

Det tyske vinslottet Reichsburg med panoramautsikt til elven Moselle

Det tyske vinslottet Reichsburg med panoramautsikt til elven Moselle

Hessische Bergstrasse – Tysklands hage

Den gamle romerske handelsveien Stata Montana (”fjellveien”) løper parallelt med Rhinen langs Odenvalds skogsbryn sør for Frankfurt. I distriktet, som kalles ”Tysklands hage”, blomstrer mandel- og frukttrærne tidlig. Slottsruiner titter ned over vin- og fruktavlingene i det vakre landskapet. De fleste viner i dette lille distriktet produseres i Bernsheim og Heppenheim. Riesling dyrkes på mer enn halvparten av det dyrkede arealet og er dermed den druen som dyrkes mest. Andre vanlige druer er Rivaner och Grauburgunder (Pinot Gris).

Rheingau – Kvalitet av tradisjon

Hjertet av Rheingau ligger ved Rhinen mellom Wiesbaden och Rudeshelm. Der dekkes Taunus hellinger av edle Riesling och Spätburgunder (Pinot Noir). De fantastiske vinene som distriktet er berømt for, er resultatet av et optimalt klima i kombinasjon med en gedigen vinkunnskap som stammer fra benediktinermunkene i Johannisberg, cistersiensermunkene i klostret Ebebach og den lokale adelen. Den, ved en tilfeldighet sene innhøstingen ved Johannisberg år 1775, ga opphav til de rike, modne Botrytisvinene som har gjort Tyskland til en av de riktig store vinnasjonene.

Baden – Solens landskap

Det solfylte Baden, Tysklands sørligste vindistrikt, strekker seg 40 mil langs Rhinen, fra Bodensee til Heidelberg. Her inngår Schwarzwald og de vinbevokste terrassene ved det vulkanske fjellmassivet Kaiserstuhl. På samme måte som ved grensen til Alsace og Sveits, har Baden en fantastisk mat- og vintradisjon. Tørre røde og hvite Burgunderviner (Pinots) har lenge vært populære i hele distriktet. Rivanerviner er også vanlige, mens andre klassiske hvite druer, som for Riesling, Sylvaner og Gutedel dyrkes i begrenset omfang.

Saale-Unstrut – Tusenårige vintradisjoner

Vingårdene i det nordligste vindistriktet i Tyskland ligger midt mellom Weimar og Leipzig. På de bratte kalksteinsterrassene i Saale og Unstruts elvedaler er vin blitt dyrket i mer enn tusen år. Landskapet er bølgende koller omgjerdet av skog, poppellunder og høye sletter. Freiburg, Naumburg og Bad Kösen er de største byene. Dette lille distriktet er kjent for sine tørre viner med en delikat krydret bouquet. Rivaner, Weissburgunder (Pinot Blanc) och Sylvaner er de viktigste druesortene.

Sachsen – Italiensk stil ved Elbe

Tysklands minste og østligste vindistrikt ligger i Elbes elvedal. Dresden, som kalles ”Elbes Firenze” på grunn av det livlige kulturlivet og det milde klimaet. De fleste vinavlingene ligger på bratte granitt-terrasser i fjellskråningene. I Sachsen produseres mange ulike viner, men vanligst er tørre Rivaner, Riesling og Weissburgunder (Pinot Blanc). En spesialitet som bare produseres her er Goldriesling – en uvanlig krysning mellom Riesling och Muscat.

Franken – Bocksbeutel og barokk

Franken, det kuperte distriktet øst for Frankfurt, følger elven Mains sikksakk-bane. Utsøkte viner og barokkpalasset i Würgburg gjør området til et mekka for både kunst- og vinelskere. Det er ikke bare den flate, rundmagede flasken, kalt Bucksbeutel, som kjennetegner Franken, men også klimaet og de tørre vinene. Det milde, svale klimaet og jordsmonnet gjør at Riesling dyrkes i mindre utstrekning. Vanligere er hvite druer som modner tidlig, for eksempel Rivaner og Bacchus. Men framfor alt er dette distriktet kjent for de robuste og jordaktige Sylvanervinene. De vanligste røde druene er Spätburgunder (Pinot Noir) och Domina, som man sjelden finner på andre plasser.

Württemberg – Eksklusive rødviner

Württemberg er et kupert vindistrikt som grenser til Baden og den sørlige delen av Frankrike. Stuttgart og Heilbronn er sentrum for vinhandelen, men de fleste av distriktets vingårder ligger utspredt mellom feltene og skogene rundt elven Neckar. Der produseres friske, lette Trollinger – den «schwabiska nasjonaldrikken” – til vin med mer farge, kropp og fyldighet, for eksempel Schwarzriesling (Pinot Meunier) och Lemberger. Riesling er den vanligste hvite druen, men også Kerner, som er en krysning beslektet med Riesling-druen, dyrkes på visse steder.

Les også: Det gode liv på vingård!

 

 

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.