Home DestinasjonerAmerikaUSA Leiebil – Biltur gjennom syv stater på to uker

Leiebil – Biltur gjennom syv stater på to uker

by Per Henriksen

Leiebil: Det er lange strekk å kjøre når man gjør en rundtur gjennom flere stater i USA. Spenningen begynner allerede med planlegging; hva vil jeg gjøre?, søke i Google Maps, finne overnattinger, leiebil, sette opp budsjett – og endelig bestille flybilletter. Men er det verd å sitte mange timer i bil fra stat til stat? Det er bare ett svar på det.

Hvor er det mest spennende å kjøre bil rundt i USA? Det er det mange svar på. For en tid tilbake fikk jeg spørsmålet om hvilket land er det rareste jeg har vært i. Svaret mitt var kjapt; ”USA”. Hun som spurte så på meg lenge, og ga ingen kommentar. Så hvorfor svarte jeg som jeg gjorde? Fordi jeg mente det. Jeg har reist rundt i USA mange ganger med leiebil siden 1982, med bil, alt fra et halvt år til knapt et par uker. Det er like spennende hver gang, og bekreftelsen på at dette er et rart land blir sterkere og sterkere for hver gang.

En skreddersydd tur – slik jeg alltid reiser – har to og en halv fase. Første fase er planlegging, slik som omtalt i ingressen. Andre fase er selve turen. Den halve fasen er hjemkomsten. Nedturen som jeg kaller det. Fordi ingen gidder å høre på hva jeg har opplevd, knapt nok spør om jeg hadde en fin tur. Men mine egne minner er det ingen som kan ta fra meg, og de skyller over meg som langsomme bølger på en langgrunn strand. Igjen og igjen. Den eneste det går an å mimre med er reisefølget, når jeg ikke har fartet rundt på egen hånd.

Hvor reiser du i USA, gjennom hvilke stater for å oppleve det virkelige, hverdagslige og sammensatte landet? Det er vanskelig å gi råd, helt ut fra hvilke interesser du selv har. Det beste er å ha en slags hovedplan på hvor du vil og hva du vil. Og så legge inn minst halve dagen til det som plutselig dukker opp, det uventede, det ”dette må jeg se”! Nok av overraskelser kommer underveis; garasjesalg utenfor et hus, rodeo, indianske pow wow, markeder, lokale feiringer, møte med mennesker du gjerne tilbringer en ekstra time eller to sammen med, museer som fortjener mer enn en snarvisitt, et naturlandskap du knapt klarer å forlate, osv osv. Du er garantert å oppleve dette, hver dag. Noen ganger er det vondt å starte bilen og kjøre videre.

Ok, jeg skjønner spørsmålet ditt. Du lurer på hva jeg trives best med. La meg ta den siste turen med leiebil, juni 2016. Det gir en pekepinn.

Den startet i San Francisco, favorittbyen min i USA. Passe stor, allsidig og spennende, fargerik, knudret – det vil si mange bratte bakker å sette bakkestarten på prøve. California er en interessant stat med stor variasjon i gjøremål og opplevelser, helt fra de store grønne skoger i nord mot Oregon til tørre San Diego mot Mexico i sør. Og ikke glem å ta den klassiske Highway 101 langs kysten fra Salinas til Los Angeles. I år døpte jeg denne veien til Mustang Road. Jeg har kjørt veien flere ganger, men aldri sett så mange åpne Mustanger, leiebil på leiebil, i svart, rødt, gult, hvit… Mote nå å leie seg en Mustang å kjøre Higway 101, tydeligvis.

Los Angeles er en stor og forvirrende by som i liten grad inviterer til lengre opphold. Jeg bodde der noen uker for noen år siden, men føler aldri gjensynsglede. Dog er du først på de kanter, er det artig å gjøre en stopp, cruise nedover Sunset Boulevard og spasere på alle verdensstjernene på Hollywood Boulevard og Vine Street, der den amerikanske underholdningsindustrien har nedfelt stjerner med kjendisers navn i fortauet.

Kjendiser er det også nok av når du kommer til Las Vegas, byen som vokser raskere enn slyngplanter i regntiden. Las Vegas utvides med stadig flere gater, og disse gis ofte navn etter underholdningsartister som har bidradd stort til å øke omsetningen i kasinoene. Du kan kjøre Dean Martin Drive, Frank Sinatra Drive, Jimmy Durante Boulevard, Mel Tormé Way, og ikke å forglemme å unne deg en tur på ”The Strip”, den gamle hovedgaten som egentlig heter Las Vegas Boulevard. Det er her det foregår det meste i ørkenbyen.

For fjerde gang i livet var jeg igjen på kanten av stupet, 1600 meter ned til bunnen av Coloradoelva. Denne gang på North Rim i Grand Canyon. Det gir pustebesvær hver gang å stå på ei steinblokk med utsikt over kløfta som er 450 kilometer lang, 500 meter på det smaleste og 29 kilometer på det bredeste. Et must for en bilturist på disse traktene.

Både fra North Rim og South Rim (Grand Canyon Park Headquarter) kan du kjøre til Momunent Valley helt syd i Utah, denne merkelige ørkenen med de høye stenskulpturene som er bakgrunn i utallige Western-filmer. Du er da inne i indianerland.

Yellowstone er et annet reisemål når du tusler rundt i USA på fire hjul. Nasjonalparken er jo en av verdens mest berømte, og ikke uten grunn. Naturfenomener på rekke og rad og med et kompakt dyreliv som i en dyrepark.

Et par uker på hjul går fort i USA, men så kan du få gjort en pen rundtur ved å legge inn et par dager med lange strekk, legge milene bak deg og komme frem til et nytt reisemål.

Det ble syv stater på denne turen. California, Nevada, Arizona, Utah, Wyoming, Idaho og Montana. Er dette mulig på to uker? Er det verd med noen lange strekk gjennom ørken og skoger? Svaret er ja, og det er mulig uten stress, men med mange opplevelser. Noen planlagt på forhånd, andre kommer seilende helt spontant.

Planlegging: Bruk Google Maps under planleggingen. Fantastisk verktøy for både å se landskapet, kjørerute, kilometer og timer. Og å finne overnatting og severdigheter.

Flybilletter: Mange muligheter. En mulighet er via Island med Icelandair (kanskje en stop over og ta en leiebil der et par dager?)

Overnatting: USA er full av moteller langs veien og i byene. De siste årene har det utviklet seg til at mange moteller også har enkel frokost. Prisene ligger på alt mellom 60 og 150 dollar per natt – én eller to personer for samme pris. Personlig foretrekker jeg å forhåndsbestille overnatting ved ankomst nær flyplassen hvis jeg ankommer på kvelden, og kan kjøre rett til motellet. Det samme kan være aktuelt når jeg skal hjem, avhengig av når flyet skal ta av. Ellers forhåndsbestiller jeg ikke i USA, men begynner å se etter muligheter ved 6-tiden, komme litt i forkant av sinkene. Kjører du inn i en småby kan det også være artig å kikke litt rundt og finne en hyggelig restaurant.

Mat: Mat er det nok av i USA. Du blir fort lei av McDonald, men det er mange restauranter som serverer mye god mat. I de sydlige statene er tilbudet av mexicansk mat lett å finne. Det er vanlig å legge igjen en dollar per person på bordet når man har spist på restaurant med servering.

Leiebil: Personlig foretrekker jeg litt romslig leiebil, enten jeg reiser alene eller vi er to. Biler fra mellomklassen og litt opp, f. eks SUV er mer behagelig enn mindre når du skal oppholde deg på landeveien i noen timer. Det er noe forskjell på leieprisen hos de ulike selskapene . GPS kan du leie, og for mange et fint verktøy for å finne frem, ikke minst når du kjører i byer. Ikke glem forsikring! Bestill og betal for ” full insurance package”, det vil si at da er du dekket opp for alt. Norsk sertifikat fungerer greit i USA.

Lov og orden: Veitrafikken i USA er nok den mest strukturerte i verden. Alt er regulert, og de reguleringene skal du holde deg til, enten på offentlig vei eller på P-plassene ved kjøpesentra. Det forventes av andre sjåfører at også du er en mild trafikant, og man slipper hverandre frem. Fartsoverskridelser og andre irregulære brudd på trafikkreglene kan fort ende med en saftig bot. Amerikansk politi er høflig og vennlig, men også meget bestemt på at det skal være orden. Det er lov å svinge til høyre ved rødt i lysregulerte kryss, dersom det ikke er trafikk i gata som har grønt. De fleste veikryss har full stopp, og med det menes stopp. Den som først kommer til krysset har forkjørsrett og skal kunne kjøre trygt videre.

Hi, how are you today?: Amerikanere er et vennlig folk, og det er ikke uvanlig at når du møter fremmede på gata så sier de ”Hi”. Som nordmann skvetter du litt, for det er jo en ukjent som passerer. Men ukjente hilser ofte på hverandre. Ved ankomst i resepsjoner osv blir du møtt med smil og ”How do you do”, ”How are you today” og lignende. Ha et godt lager av ordet ”Sorry” å kunne strø om deg med. Man bruker det ordet i mange sammenhenger. Bare vent å se…

Priser: Alle priser i USA er uten skatter. De ulike statene og lokale reguleringer har ulikt skattenivå, og dette legges på sluttsummen. Skattene kan til sammen gi opp mot 10 prosent påslag.

 

 

Majestetiske Grand Canyon kan du se fra North Rim (bildet) eller Grand Canyon Park Headquarter som også kalles South Rim. Foto: Per Henriksen

Majestetiske Grand Canyon kan du se fra North Rim (bildet) eller Grand Canyon Park Headquarter som også kalles South Rim. Foto: Per Henriksen

Ford Mustang i alle freske farger ser ut til å ha blitt mote i California, langs Stillehavskysten, på Highway 101.

Ford Mustang i alle freske farger ser ut til å ha blitt mote i California, langs Stillehavskysten, på Highway 101.

 

 

 

En klassiker- det ruller mange slike velholdte klassikere rundt på veiene i USA, og eierne er alltid villig til å slå av en prat om veteranbiler. Særlig sin egen.

En klassiker- det ruller mange slike velholdte klassikere rundt på veiene i USA, og eierne er alltid villig til å slå av en prat om veteranbiler. Særlig sin egen.

Mange steder i USA arrangeres det såkalte reenactments, rekonstruksjoner av historiske hendelser, mest fra borgerkrigen og kampen med indianere. Bildet er fra US 7th Cavalary’s angrep på indianere ved Little Bighorn 26 juni 1876, også kjent som ”Custers Last stand” gjenskapt juni 2016. Foto: Per Henriksen

Mange steder i USA arrangeres det såkalte reenactments, rekonstruksjoner av historiske hendelser, mest fra borgerkrigen og kampen med indianere. Bildet er fra US 7th Cavalary’s angrep på indianere ved Little Bighorn 26 juni 1876, også kjent som ”Custers Last stand” gjenskapt juni 2016. Foto: Per Henriksen

Yellowstone National Park med sine berømte naturattraksjoner; geysirer og varme kilder.

Yellowstone National Park med sine berømte naturattraksjoner; geysirer og varme kilder.

Liker du storbyer og kjører rundt på Vestkysten vil du sannsynligvis havne i Florida og Tampa, en typisk aktiv storby i USA. Foto: Homestead

Liker du storbyer og kjører rundt på Vestkysten vil du sannsynligvis havne i Florida og Tampa, en typisk aktiv storby i USA. Foto: Homestead

San Francisco: Trikkene som tusler rundt i gatene er populære blant turister, og en av de mange fargeklattene du kan få med deg i denne ikke altfor store byen ut mot Stillehavet

San Francisco: Trikkene som tusler rundt i gatene er populære blant turister, og en av de mange fargeklattene du kan få med deg i denne ikke altfor store byen ut mot Stillehavet

Er du over i Pennsylvania, vil du se slike kjøredoninger. Dette er den kristne gruppen Amish som ikke bruker noen former for moderne teknologi, og fortsatt kjører med hest og vogn. Arkivfoto Per Henriksen

Er du over i Pennsylvania, vil du se slike kjøredoninger. Dette er den kristne gruppen Amish som ikke bruker noen former for moderne teknologi, og fortsatt kjører med hest og vogn. Arkivfoto Per Henriksen

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.