Home DestinasjonerAmerikaUSA Valutakurser: USA-ferie er blitt dyrere, igjen

Valutakurser: USA-ferie er blitt dyrere, igjen

by Trond Thorud
Valutakurser

Valutakurser, Dollar, USA, New York

USA, og spesielt New York, blir et stadig mer populært reisemål for norske turister. Vi nordmenn er vant til å kunne feriere billig i Sør-Europa og Asia, men også USA har fristet med en forlokkende valutakurs innimellom. Denne kursen virker å være stadig mer avhengig av hva Donald Trump uttaler eller gjør.

I vinter var eksempelvis dollaren nokså lav, men har styrket seg i takt med at sommeren nærmer seg. Dermed vil du i sommer få mindre igjen for de norske pengene dine, uansett om du reiser på road-trip eller på sightseeing i New York. Prisen for dollaren ligger nå på rundt 8 NOK mot USD, noe som er klar styrking fra i vinter. Eksperter forteller at kronen har gått ned i styrke det siste halvåret og spesielt har sakket akterut i takt med at dollaren har styrket seg.

Trump påvirker kursen

Valutakurser

Det må flere norske kroner inn i feriekassa når du skal til USA og betale med dollar denne sommeren. Foto: Pixabay

Dollaren falt til en av sine svakeste kurser på lang tid i vinter og mye av skylden ble plassert på Trump sine nye handelsrestriksjoner rettet mot Kina. På et tidspunkt var dollaren helt nede på 7,70 i forhold til den norske kronen. Noe som på det tidspunktet var det sterkeste den norske kronen hadde vært på et halvt år, allikevel handlet dette hovedsakelig om dollaren sin svekkelse og ikke kronen sin styrkning. Dollaren tapte nemlig på samme tidspunkt kraftig mot euroen.

Som kjent snakket Trump under valgkampen mye om hvordan han ønsket å bevare amerikanske jobber og handelsunderskuddet med Kina. Da han inntok embetet som USAs president gjorde han prat til handling ved å ilegge enkelte produkter fra Kina strenge tollrestriksjoner.

Dette har videre ført til at internasjonale valuta- og aksjemarkeder har blitt volatile og at man frykter økt proteksjonisme fra USA sin side.

En av varene som ble ilagt slike restriksjoner var solcellepaneler produsert i Kina, disse blir nå møtt med 30 prosent i tollavgifter og skal flate ned mot 15 prosent i løpet av de fire kommende årene. I tillegg blir vaskemaskiner fra samme land nå ilagt en tollsats på 50 prosent. Analytikere mener at dette hadde mye av skylden for dollarens svekkelse.

Økonomien går bedre

Forventede rentehevinger fra sentralbanken og et blomstrende jobbmarked i USA har bidratt til å snu skuta. Nå har dollaren begynt å styrke seg og norske turister må dermed se langt etter gode valutakurser igjen.

Trump vet at en god økonomi er det som kan sikre han et eventuelt gjenvalg i 2020 og har dermed satset mye på økonomisk politikk. En høy dollarkurs gjør dermed ferien til norske turister dyrere. På tross av dette er USA et yndet reisemål for mennesker fra hele verden. Den svake dollarkursen var mer et unntak som bekreftet regelen enn et faktum.

Allikevel peker en nylig rapport på at også pundet har svekket seg mot dollaren og at turistrømningen fra Storbritannia også forventes å bremses. Derfor frykter turistnæringen i USA og New York at de vil motta hele 300.000 færre besøkende i år sammenlignet med i fjor. Dette er på tross av at New York i fjor var den åttende mest besøkte byen i verden, med 12.7 millioner besøkende.

 

Ferietid er skadetid
– vær obs med hotellege i USA

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.