Home DestinasjonerEuropaI - Italia Irland Jul i den Evige stad – Roma

Jul i den Evige stad – Roma

by Siren Hole
2013-12-16 Romajul.jpg

Jul i den Evige stad: Det er ikke bare på påskefjellet at solbriller og ullgenser kan kombineres. Når du pakker kofferten for å dra til Roma i julen, kan det godt hende du finner ut at du får bruk for begge deler.

Julehøytiden er helt spesiell i Den evige stad. Tenker du på å reise bort i julen, ønsker Roma deg velkommen med religiøse høydepunkter og julepyntede gater.

Vinteren er en fin tid å oppleve Roma på. Julen er en god blanding av en andektig feiring og mer løslupne øyeblikk fylt av julestemning og glede. Kombiner noen av verdens største severdigheter med en helt særegen førjulstid eller julefeiring.

Julebudskap og høytid

Svært mange assosierer deler av julaften nettopp med Roma. Pavens midnattsmesse i Peterskirken blir sendt på NRK hver eneste julekveld og blir for øvrig overført til mer enn 70 land. Likevel starter julen i Roma på mange måter mye tidligere. Den 8. desember feires Maria unnfangelsesdag, hvor paven kroner Colonna dell’Immacolata med en blomsterkrans. Foruten 8. desember og midnattsmessen er 1. juledag en mulighet for å få et glimt av paven. Da holder han «Urbi et Orbi», en velsignelse til Roma og resten av verden.

Hvis man ikke skulle være så heldig at man får billetter til midnattsmessen eller får et gløtt fra pavens taler, er det andre religiøse høydepunkter man kan glede seg til. Det holdes også midnattsmesse i Pantheon etter førstemann til mølla-prinsippet. Majestetiske omgivelser og gregoriansk korsang under åpen himmel er også en unik, sakral begivenhet. Roma er dessuten full av andre kirker hvor det holdes midnattsmesse og kirkekonserter. Santa Maria d’Aracoeli eller Santa Sabina er to muligheter.

Roma hyller også julens budskap i andre uttrykk. I italiensk juletradisjon er julekrybber, eller presepi, svært viktige symboler. De formidler høydepunktet i Juleevangeliet, nemlig Jesu fødsel, og du vil se dem mange steder i bybildet. Den utenfor Peterskirken er blant annet kjent for figurer i naturtro størrelse. Hver jul arrangeres det også en årlig utstilling hvor mer enn 200 julekrybber stilles ut.

Juleglede

For de fleste nordmenn handler imidlertid julen om langt mer enn religiøse tradisjoner og skikker. Moderne juletid er en tid for å nyte og glede seg. Roma bobler over av muligheter for å føle, se, lytte og ikke minst smake og lukte på julestemningen. En spasertur i en av hovedgatene er nok for å forstå at Roma er en juleby. Strålende belysning, vinterdekorasjoner og fantastiske juletrær møter deg der du går for å handle julegaver eller få med deg avtrykkene fra fordums tid.

Mercatino di Natale eller julemarkeder foregår flere steder i Italia, selv om det er ikke like vanlig som i blant annet Tyskland. Ett av Romas hjerter, for byen har selvsagt flere, er Piazza Navona. På sommerstid vrimler plassen av liv, og i julemåneden omskapes den til juleglede for både små og store. Det settes opp boder med alskens varer – fra juggel til håndverk av lokale kunstnere. Ikke minst er det mye godt å smake på. Det er heller ikke umulig at man støter på et gateteater eller Babbo Natale. I tillegg til juleboder og sesongvarer er en tur på skøytebanen eller et julespill gode oppskrifter på hvordan man finner julestemning selv om det ikke er snø.

Evige attraksjoner i Den evige stad

Roma i julen er ikke bare gunstig fordi man kan pakke med seg unike opplevelser i kofferten. Vinteren er lavsesong, så selv om det er høytid, kan man snuble over priser som er langt billigere enn i sommermånedene. Expedias pakkereiser er for eksempel ett alternativ når man vil unne seg ferie i Italia. Foruten trengselen for å få et glimt av paven er det langt færre turister i gatene. Dette gjør vintervarianten av Roma til en tilgjengelig storby for nordmenn som har lyst til å oppleve mye.

For enten du reiser hit i romjulen, i førjulstiden eller du velger å faktisk feire jul her, er det nemlig stor sannsynlighet for at du får lagt inn flere høydepunkter i reiseplanen enn du får gjort på sommeren. Store attraksjoner og mindre museer har riktignok noe begrenset åpningstid i deler av julen, men køene er til gjengjeld kortere. Færre mennesker betyr også at du har mer tid og rom til å utforske eller at du bruker mindre tid før du kan fortsette til neste sted. Utenom de aller helligste dagene er det stort sett vanlige åpningstider. Disse dagene kan det være nok å oppleve at julefreden senker seg, at gatene tømmes og byen blir folketom.

Og så, når det nærmer seg midnattsmesse, fylles Romas gater nok en gang med mennesker og høytid.

Liker du artikkelen Jul i den Evige stad?

Liker du artikkelen Jul i den Evige stad, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller om du foretrekker å kommentere på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.