Home Gode svar på mange spørsmål Feriegleden ødelegges av altfor mye irritasjon

Feriegleden ødelegges av altfor mye irritasjon

by Reiseliv
Feriegleden ødelegges

Feriegleden ødelegges: Det er fryktelig irriterende når ferien ikke blir som vi hadde tenkt. Sjekk hva som får begeret til å renne over for folk flest på ferie. Psykologen har noen gode råd.

Skitne hotellrom er det som irriterer de fleste av oss når vi har betalt mye for en på ferie og det vi trodde var et bra hotell.

– Dette er en liste mange kjenner seg igjen i! Her har du planlagt lenge, investert tid og mye penger, klart du vil at ferien skal være problemfri, sier Heidi Tofterå Slettemoen som er kommunikasjonssjef i Frende Forsikring.

– Med reisefeber, høye forventninger og ekstra stress skal det lite til hvis du møter på uforutsette komplikasjoner, sier hun.

Feriegleden dempes når det er flyforsinkelse

Frende viser til en reiseundersøkelse rundt en typisk norsk ferie: Flyet er forsinket og medpassasjerene skråler høylytt. De er godt nede i pils nummer tre før den nye avgangstiden er klar.

– Når ferien starter slik kommer du skjevt ut. Da er det viktig å puste med magen og ikke la ting du ikke får gjort noe med plage deg. Forsinkelsen blir ikke mindre bare du irriterer deg nok, sier Slettemoen.

Når du så endelig er ombord i flyet sitter barnet på seteraden bak og sparker i setet ditt. Når du snur deg løfter faren bare på skuldrene og sier «barn må få være barn». Du kan bare glemme å sove på turen. Der forsvant litt av feriegleden.

Æsj, her er det skittent!

Endelig framme møtes du av at skittent hotellrom før partneren din forsvinner ned i mobiltelefonen og blir værende der. Når roen har senket seg og du endelig skal slappe av på terrassen streiker wifien på hotellet og myggen virker å være den som gleder seg mest over at du skal bli værende i to uker til. Topp start!

– Irritasjon kommer gjerne når noe truer noe som er viktig for deg. Noen kan tråkke over dine personlige grenser, eller hindre deg i å gjøre noe du har lyst til. En ferie er ganske viktig, det er noe du har gledet deg til, og den skal gjøre godt. At irritasjonsfølelsen dukker opp er ikke så lett å påvirke, men hva vi gjør med den når den kommer er et annet spørsmål, sier psykolog Jøri Gytre Horverak ved Sense PKT.

Familieproblemer etter brutte forventninger

Ferietid er familietid, men feriegleden ødelegges ofte fordi man er «uvanlig mye sammen». Psykologen i Sense PKT merker at lengre ferieavbrekk påvirker mange parforhold. Når folk kommer hjem øker nemlig etterspørselen etter parterapi betydelig.

– Det at vi er mye sammen, i kombinasjon med lite struktur på dagen, kan være krevende. En viktig forebyggende faktor for en god ferie med partner og familie er å avklare den enkeltes ferieforventninger på forhånd, sier Jøri Gytre Horverak.

– Hva er viktigst for deg i denne ferien? Hva skal til for at du kan si «jeg hadde en fin ferie» når du har kommet tilbake?

Psykologen sier også at det er viktig å ha bestemt seg for å snakke om vanskelige følelser når de oppstår. Ikke la de samle seg opp til begeret renner over.

Dette irriterer oss mest når feriegleden utfordres

  1. Skittent hotellrom – 48 prosent
  2. Forsinkelser – 46 prosent
  3. Folk som sparker i setet på flyet – 45 prosent
  4. Fyll – 31 prosent
  5. Andre nordmenns oppførsel på ferie – 29 prosent
  6. Andres barn – 26 prosent
  7. Mygg – 23 prosent
  8. Manglende internett – 19 prosent
  9. At familien bruker mobilen for mye – 10 prosent
  10. Ingenting – 9 prosent

Undersøkelsen som er utført av YouGov på vegne av Frende Forsikring gir imidlertid et håp om en fin sommer på 10. plassen. Der ligger nemlig svaret «ingenting».

Få nytt fra Reiseliv på epost. Se hva vi tilbyr og bestill nyhetsbrev her

Liker du artikkelen om feriegleden som ødelegges, så gi oss Like og del på Facebook


.. ... . Reiseliv er Norges eldste reiselivsmagasin på Internett, startet i 2000.

Er flyselskapene ærlige om sine forsinkelser?

flypassasjerer erstatning

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.