Koronavaksine kommer, men husk reiseråd for røde land

by Trond Thorud
Koronavaksine kommer

Koronavaksine kommer: Kjøpe reise nå til et land eller område som er rødt, da risikerer du å sitte igjen med regningen for en tur du aldri får reist på. Er landet rødt ved avreise får du verken gyldig forsikring under reisen, eller erstattet avbestillingskostnader.

Vaksineoptimismen vokser og drømmen om den store, varme ferien neste år kan bli en virkelighet. Men er det så enkelt?

Forsikringsselskapene, blant annet Europeiske Reiseforsikring opplever en økende pågang fra kunder som planlegger neste års ferie. De spør og graver om hva forsikringen dekker, i tilfelle reiseplanene går i vasken.

Nå som koronavaksinen snart er på vei lokker reisebransjen med rabatterte priser på reiser der sol og varme finnes, nettopp det mange nordmenn drømmer om. Men betyr det at nå det er på tide igjen å realisere reisedrømmene?

– Vi må nok stikke fingeren i jorda og innse at sommeren 2021 neppe blir like normal som vi ønsker, sier Andreas Bibow Handeland i Europeiske Reiseforsikring, som er en del av If. Hun krysser fingrene for best mulig effekt av koronavaksinen, slik at situasjonen kan normalisere seg så fort som mulig.

Rødt land er som et trafikklys – stopp

– Det er absoslutt lov til å drømme og leke med tankene om en ferie med sol og varme. Men er det rødt lys i myndighetenes reisekart bør man gjøre som i trafikken; stoppe opp og vente til det blir grønt. Det er risikabelt å bestille en reise nå, sier han.

UDs reiseråd danner grunnlaget for reisekartet. De gule og røde lysene viser hvor reiseforsikringen er gyldig og ikke.

– Dersom man lar seg friste og kjøper en reise til et land eller område som er rødt, risikerer man å bli sittende igjen med regningen for en tur man aldri får reist på. Er landet fortsatt rødt ved avreise får man nemlig verken gyldig forsikring på reisen, eller erstattet avbestillingskostnader. Dette kan jo fort dreie seg om titusenvis av kroner, og noen ganger mye mer, sier Handeland.

Garantifondet dekker ikke reiseråd

Gjennom den siste uka har det vært mye snakk i ulike medier om at man som forbruker stiller sterkere ved kjøp av pakkereiser, enn om man bestiller flyreiser og overnattinger i egen regi. På generelt grunnlag stemmer dette, men det gjelder å ikke blande kortene.

– Når det gjelder Reisegarantifondet må man skille mellom en konkurs og et reiseråd. Gjennom fondet kan man få hjelp dersom en pakkereisearrangør som er medlem går konkurs.

– Men det erstatter ikke reiser som ikke kan gjennomføres fordi destinasjonen er rød i reisekartet, presiserer Handeland.

– Når det er sagt, erfarer vi at de store, seriøse pakkereiseselskapene, som eksempelvis TUI, Apollo og Ving, er gode til å flytte på eller refundere reiser som ikke kan gjennomføres grunnet reiseråd.

– Likevel anbefaler vi at du tenker deg nøye om før du betaler for en reise til et rødt område, sier han.

Liker du artikkelen om at koronavaksine kommer?

Liker du artikkelen at koronavaksine kommer, gi en kommentar eller skriv litt om din egen reise derfra på vår Facebook. Eller kommenter på Reiselivs Linkedin eller Instagram. Like bra det!

Hei, hei! Hvordan få nyttige reisetips?

Husk å melde deg på Reiselivs Temamelding så du får tilsendt mange nyttige tips om å reise. Bestill her

Har du skrivekløe?

Les her hva du kan gjøre med det. Du inviteres til å skrive din artikkel her på Reiseliv under Din Reiseartikkel

Lik og del

Del artikkelen på dine sosiale medier, gled venner, kjent og bli kjent med noen. Klikk på ikonene under:

Kontakt oss

Har du kommentar til artikkelen, mer informasjon eller ønsker kontakt med Reiseliv, send inn skjema:


    Reisearrangøren konkurs – da gjelder ikke reiseforsikringen

    Reisearrangøren konkurs

    Du liker kanskje også

    Reiseliv

    Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.