Holland: Van Gogh 2015

by Yvette-Marie Solem

Holland: Kunstneren Van Gogh ble av mange betraktet som gal. Han levde hardt, og var depressiv mesteparten av sitt liv.  Mennesker verden over fascineres fortsatt den dag i dag over hvordan han levde.

I 2015 feires minnet av den verdensberømte kunstneren Vincent van Gogh. 125 år etter sin død hedres han med utstillinger og festligheter i Holland, Belgia og Frankrike. Kunstneren var født og oppvokst i Holland, og var gjennom sitt kunstnerliv forsørget av sin bror. I løpet av ti år malte han 900 malerier, men fikk kun solgt ett maleri «The Red Vineyard». Van Gogh ble først berømt etter sitt selvmord, og flere av hans malerier blir solgt for millioner av dollar.

I 2015 kommer museer, kulturinstitusjoner og kulturarrangement å inspireres av van Gogh. Det blir fascinerende program for alle som vil vite mer om kunstneren, hans dramatiske liv og verk.

Les mer på: www.vangogh2015.eu

David Hockney stiller ut i Sør-Holland 

En av van Goghs store beundrere er den engelske landskapsmaleren David Hockney (Bradford, 1937). Hans prosjekt Three trees near Thixendale, der Hockney avbilder de samme tre trær i løpet av fire årstider i landskapet Nord-Yorkshire, viser tydelige band med van Goghs verk. Hockneys trær vises mellom 21. februar og 17. mai i Noordbrabants Museum i Den Bosch i Sør-Holland.

www.hetnoordbrabantsmuseum.nl

Hager i Vincent van Goghs ånd

Blomster og trær var viktige inspirasjonskilder for Vincent van Gogh. De internasjonalt kjente hagene i Appeltern (Tuinen van Appeltern) hyller den hollandske mesteren med vakre hager i van Goghs ånd, skapt av kjente landskapsarkitekter. Garden Festival 2015: A garden for Vincent kan man se mellom 1. mars og 30. november.

www.appeltern.nl

Keukenhof tar tilfellet i akt og hedrer denne kjente hollandske kunstneren med temaet ”125 år av inspirasjon”. Høydepunktet under dette temaåret er den 250 kvadratmeter store løkmosaikken av ett av van Goghs selvportrett. Mosaikken skapes av titusener av tulipaner og perleblomster.

www.keukenhof.nl

En rekke utstillinger i løpet av hele 2015 som omhandler van Goghs venner i Brabant.

vangoghvillanuenen.nl

Van Gogh’s World

Fotografiutstilling i Vincent van GoghHuis, Zundert, fra 30.mars.

Robert Zandvliet. A piece of nature
Moderne tolkninger av van Goghs senere verk.
Vincent van GoghHuis, Zundert, fra 30. mars

vangoghhuis.com

Les også: Rotterdams nye ikon Markthal

 

 

 

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.