Home DestinasjonerEuropaH - Hellas Holland Nederland: De snodige kubehusene i Rotterdam

Nederland: De snodige kubehusene i Rotterdam

by Yvette-Marie Solem

Nederland: Nysgjerrige turister som banket på dørene ble etter hvert en sann plage for beboerne av de snodige kubehusene i Rotterdam sentrum. En av eierne, Ed de Graaf, løste problemet med å åpne ett av sine to kubehus som han eier – slik at de skuelystne turistene fikk se hvordan innsiden av disse hjemmene så ut i virkeligheten.

Er du interessert i moderne arkitektur som setter fantasien i sving, så bør du reise til arkitektbyen Rotterdam i Nederland, som ligger en kjapp time med tog fra Amsterdam. Rotterdam kalles også for «The City of Architecture», der byen har flest arkitektfirmaer i hele Nederland. Rotterdam er fylt opp med innovativ arkitektur, siden mesteparten av byen ble bombet under 2.verdenskrig, så de fleste av bygningene måtte bygges opp på nytt.

Fantasien settes i sving

Kubehusene i Rotterdam er en populær turistattraksjon som setter fantasien i sving. Det hele startet i 1982 da den nederlandske arkitekten Piet Blom ville tegne hus som utfordret kreativiteten. Tanken bak det hele er at hvert av disse kubehusene symboliserer et tre, og til sammen skal de forestille en skog. Alle de 38 kubehusene som ble bygget i 45 graders vinkel ble utsolgt før de stod ferdig i 1984.

Bryter med normal tenkning  

Kubehusene i Rotterdam ligger rett ved metrostasjonen Blaak Metro station, tvers over gaten til Rotterdams nyeste ikon Markthal som du kan lese mer om her. Hvert av disse merksnodige husene inneholder 100 kvadratmeter som er fordelt på tre etasjer. De skjeve veggene der kun gulvene er vannrette, skaper et helt annerledes bomiljø enn det man er vant med. Mange trapper, rare vinkler, interessant design, hvordan henger man opp bilder på skjeve vegger – alt utfordrer vår tankegang om hvordan en gjennomsnittsbolig skal se ut. Denne visuelle opplevelsen er både morsom og et sjokk for sansene. For hvordan er det å bo i et kreativt hus som viker ifra alt som er normalt? Hvordan er det å starte en ny dag i en slik bolig, spesielt når man våkner opp i den øverste etasjen der hovedsoverommet ligger – som er formet som en pyramide? Formen og høyden på taket kan føre til litt av en utfordring, spesielt siden innbyggerne i Nederland regnes som verdens høyeste mennesker. Nederlanske mennesker er de høyeste i verden med en gjennomsnitthøyde på 184 for menn og 170 for kvinner. Mytene tilsier at det har noe med DNA-et å gjøre.

Lillian leier ut sitt kubehus

En av kubehus-eierne, Lillian, leier ut huset sitt til nysgjerrige turister som vil oppleve hvordan det er å bo i disse boligene. Da er det bare å bestille og nyte opplevelsen – trykk her for link til hennes kubehushjem.

Les også:

Rotterdams nye ikon – Markthal!

Holland: Van Gogh 2015

 

 

Leave a Comment

Du liker kanskje også

Reiseliv

Denne nettsiden bruker Cookies for å gi deg bedre søkeresultater og leseropplevelser. Klikk her for å fjerne meldingen.